Chřipka je horší než covid. Roušky? Škodí. Pavel Bém se nebál

24.11.2021 15:15

O tom, co covid-19 dělá s psychickým zdravím, hovořil nedávno na XTV psychiatr a bývalý primátor Prahy Pavel Bém. Epidemie prý vytváří „stav, kdy lidé se nechovají normálně. Nechovají se zdravě, tak strašně se bojí o své zdraví.“ A není ani velkým fanouškem nošení roušek. „Jestli si někdo myslí, že nošení roušek tu naši imunitu podporuje, tak to tedy vůbec ne,“ řekl. „Jsou stavěni očkovaní proti neočkovaným, promoření proti nepromořeným, výsledkem toho je růst té sociální paniky, psychózy. Výsledkem toho je nezdraví společnosti. Covid s tím zamíchal hrozně,“ stěžoval si.

Chřipka je horší než covid. Roušky? Škodí. Pavel Bém se nebál
Foto: Repro XTV
Popisek: Bývalý primátor Prahy za ODS Pavel Bém

Anketa

Je v pořádku, když politik zbohatne na dotovaných solárních elektrárnách či jiných dotovaných obnovitelných zdrojích energie?

hlasovalo: 28386 lidí
Bém hovořil o závislostech v souvislosti s covidem-19. „Covid je hrozná věc. Jednak je to onemocnění způsobené virem, který běžným, zdravým lidem toho moc nedělá. A nechci zabřednout do polemiky, jestli je horší než chřipka. Pro mě je chřipka horší než covid. Ale je realitou, že pro spoustu lidí, především ve starších věkových kategoriích a u těch predisponovaných nemocných, to může být opravdu zabiják. Covid sám o sobě, tedy virus SARS-CoV-2 a onemocnění je děs,“ řekl bývalý primátor a psychiatr.

Ale ještě větší děs může být panika a „covidismus“, vypůjčil si Bém Klausův pojem. A to pak vytváří emoční napětí v celé společnosti, která může přerůst až v davovou afektivní neurózu, nebo dokonce psychózu. „Stav, kdy lidé se nechovají normálně. Nechovají se zdravě, tak strašně se bojí o své zdraví,“ popsal tento stav. Vysvětlil, že starost o vlastní zdraví je správná, ale přílišná starost a z ní vyplývající úzkost a stres jsou škodlivé.

Zmínil například neustálé mytí rukou nebo právě roušky. Ty jsou podle Béma někde důležité, a někde dokonce nezbytné, ale „masivní zaplavení světa rouškami“ má podle něj negativní následky. Například pro jeho profesi psychiatra, protože roušky maskují emoce vyjádřené v obličeji. Doplnil, že tyto intervence jsou nadužívány a někdy i zneužívány, například před rokem a půl byly prý zneužity politicky, a to, že nepřinášejí pro ochranu veřejného zdraví nic pozitivního.

Podle něj už na světě všichni vědí, že jak těžký průběh má pacient, záleží na funkci imunitního systému. „Jestli si někdo myslí, že nošení roušek tu naši imunitu podporuje, tak to tedy vůbec ne,“ řekl a dodal, že dnes je větší nemocnost a vznikla spousta až patologických návyků, které nemají se zdravím nic společného, nemluvě o růstu závislostí a psychických poruch.

Kromě toho covid změnil svět v tom, že některá základní práva daná ústavou jsou pošlapávána, myslí si Bém. „Jsou stavěni očkovaní proti neočkovaným, promoření proti nepromořeným, výsledkem toho je růst té sociální paniky, psychózy. Výsledkem toho je nezdraví společnosti. Covid s tím zamíchal hrozně.“

Ordinace psychiatrů teď podle něho praskají ve švech, což dříve nebylo. A to způsobuje, že se péče scvrkává na předepisování psychofarmak. Což Bém nepovažuje za dobré pro komplexní péči.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…