Chtěli bychom se aktivně podílet na tvorbě předpisů v rámci EU, uvedl Vondráček

14.06.2018 13:34

Šéf české Poslanecké sněmovny Radek Vondráček by uvítal, kdyby v Evropské unii bylo více slyšet postoje středoevropských zemí z takzvané Visegrádské čtyřky (V4), do které kromě Česka patří také Maďarsko, Polsko a Slovensko. Vondráček to řekl novinářům po dnešní schůzce členů vedení české a slovenské sněmovny v Bratislavě, píše ČTK.

Chtěli bychom se aktivně podílet na tvorbě předpisů v rámci EU, uvedl Vondráček
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček

Podle šéfa slovenského parlamentu Andreje Danka si Bratislava dala za cíl snížit nedůvěru části zemí EU vůči státům V4.

„Budu rád, když Visegrád bude více slyšen v rámci Evropy. Nejen v rámci projednávání v Evropském parlamentu, ale třeba zintenzivníme i naše vztahy s Evropskou komisí. Chtěli bychom se aktivně podílet na tvorbě předpisů v rámci Evropské unie,“ uvedl Vondráček.

Podle Danka, jehož země na začátku července převezme předsednictví V4, se uskuteční schůzky zástupců parlamentů visegrádských států s kolegy z Německa a z Francie, jakož i z dalších evropských zemí. „Dáváme si za hlavní úkol odstranit nedůvěru Evropského parlamentu nebo i větší části EU k V4, která vznikla i kvůli problematice migrace,“ řekl Danko.

Středoevropské země včetně ČR například během migrační krize v EU odmítly přerozdělování uprchlíků na základě povinných kvót.

Členové vedení české a slovenské sněmovny na dnešní schůzce hovořili i o možnosti schválení vlastního etického kodexu. „Bylo by úžasné, kdyby se nám jak v českém parlamentu, tak ve slovenském parlamentu podařilo přijmout obdobný etický kodex. Doufám, že se nám podaří zlepšit vzájemné chování našich poslanců,“ uvedl Vondráček.

Čeští i slovenští politici diskutovali také o ochraně osobních údajů na internetu. „Protestujeme proti tomu, aby data lidí na facebooku a na jiných portálech byla prodávána. Nestačí, že přijde majitel Facebooku, udělá konferenci a Evropská unie neudělá všechno pro to, abychom nebyli se svými osobními údaji prodáváni světovým konsorciím,“ řekl Danko. Šéf slovenské sněmovny se také vyslovil proti tomu, aby lidé mohli anonymně diskutovat na internetových portálech.

Schůzka členů vedení české a slovenské sněmovny, na které ČR zastupoval kromě Vondráčka také místopředseda Sněmovny Jan Hamáček, se uskutečnila u příležitosti letošního 100. výročí vzniku Československa.

„Kdo jiný než představitelé českého a slovenského národa mají být příkladem spolupráce. Kdo jiný byl příkladem rozdělení v rámci Evropy,“ řekl Danko k nadstandardním vztahům Česka a Slovenska po rozdělení společného státu. Slovenští hostitelé do programu schůzky s českými kolegy zařadili také slavnostní prezentaci Pittsburské dohody, kterou v roce 1918 Slováci a Češi žijící ve Spojených státech podpořili vznik Československa.

Na Bratislavském hradě, kde se schůzka vedení české a slovenské sněmovny uskutečnila, byla v dubnu zahájena výstava, která prostřednictvím různých exponátů mapuje historii někdejšího Československa.

Vondráček zavítal na Slovensko již letos v lednu, kdy se v Bratislavě vyslovil pro posílení vysílání pořadů ve slovenštině v českých veřejnoprávních mediích. Při dnešní návštěvě Vondráček řekl, že jeho iniciativa konkrétní podobu zatím nedostala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…