Chtěli pomáhat Ukrajině, nemůžou. Turci je zastavili. Po právu

06.01.2024 13:35

V Černém moři houstne napětí. Turecko se rozhodlo, že přes Bospor a Dardanely nepustí do Černého moře britské minolovky, jejichž pomoc by uvítalo i ukrajinské loďstvo, a z USA hned dostali Turci varování.

Chtěli pomáhat Ukrajině, nemůžou. Turci je zastavili. Po právu
Foto: Repro PressTV
Popisek: Ruská a ukrajinská loď při incidentu

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta Petra Pavla?

4%
35%
hlasovalo: 39628 lidí
Turecko v roce 1936 připojilo svůj podpis pod dohody z Montreux, které upravují proplouvání Dardanelami a Bosporem do Černého moře. Teď s odvoláním na tyto dohody tvrdí, že nemůže do vod Černého moře pustit britské minolovky. Minolovky, jejichž pomoc by nutně potřebovaly ukrajinské lodě exportující ukrajinskou zemědělskou produkci do světa. O tureckém kroku informoval např. server britského listu The Telegraph.

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta Petra Pavla?

4%
35%
hlasovalo: 39628 lidí
Dohoda z Montreux zaručuje „úplnou svobodu“ průchodu pro všechna civilní plavidla v době míru. V době míru jsou vojenská plavidla omezena počtem, tonáží a výzbrojí, přičemž zvláštní ustanovení upravují způsob jejich vstupu a délku pobytu. Pokud chtějí proplout úžinou, musí válečné lodě předem informovat turecké úřady, které o tom musí informovat strany úmluvy. V době války, pokud Turecko není zapojeno do konfliktu, válečné lodě národů, které jsou ve válce, nesmějí proplout úžinou, s výjimkou návratu na svou základnu. Když je Turecko ve válce nebo se cítí ohroženo válkou, může přijmout jakékoli rozhodnutí o průjezdu válečných lodí, jak uzná za vhodné. Není bez zajímavosti, že USA nejsou signatářem smlouvy.

„Naši příslušní spojenci byli řádně informováni, že lodě na lov min darované Ukrajině Spojeným královstvím nebudou moci proplout tureckým průlivem do Černého moře, dokud bude válka pokračovat,“ oznámila turecká strana na sociální síti X. Na vyjádření upozornil již zmíněný The Telegraph.

James George Stavridis, bývalý admirál Námořnictva Spojených států amerických a bývalý velitel Vrchního velitelství spojeneckých sil v Evropě Severoatlantické aliance k tomu na sociální síti X poznamenal, že Turecko svým krokem dohodu z Montreaux fakticky zneužila.

„Blokování minolovek Královského námořnictva ze strany Turecka je zneužitím úmluvy z Montreaux. Minolovky jsou zcela defenzivní. Jejich použití umožňuje Ukrajině udržet svou ekonomiku při životě. Turecko by zde jako spojenec NATO mělo obrátit kurz a umožnit těmto lodím tranzit,“ napsal bývalý admirál.

Britský admirál promlouvá

The Telegraph upozornil, že Rusové kladou na trasy, kterými plují ukrajinské exportní lodě, miny. Na jednu z nich transportní loď narazila na cestě k přístavu na Dunaji. Dva členové posádky byli zraněni.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kvikot hrdlořezů z USA jistě znepokojí, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseEskymo , 06.01.2024 15:48:17
fialovu kamarilu,zatímco chcimírové jsou v klidu,že aspoň některé smlouvy mezinárodních dohod mají své zastánce a platí Banderovský režim by měl UA národ svrhnout už jenom zaa vraždy UA vojáků

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …