Chudnete? Tak nekuřte a méně topte, radí ekonom

10.04.2022 9:52

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v dubnové prognóze svého resortu předpověděl, že růst inflace, tedy růst cen, bude pokračovat. Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) už varoval, že se teď budou mít všichni Češi o něco hůř. Jejich životní úroveň klesne. Ale zdůraznil, že toto nelehké období můžeme zvládnout. A ekonomové mu dávají za pravdu. Kuřákům podle nich pomůže, když přestanou kouřit, a hned ušetří. A ti, kdo nekouří, by prý mohli méně topit.

Chudnete? Tak nekuřte a méně topte, radí ekonom
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chudoba, ilustrační foto.

V Česku už je inflace dvouciferná a ministr financí z řad ODS Zbyněk Stanjura předpověděl, že bude ještě hůř. Inflace a tím i ceny prakticky všeho ještě porostou. A současně zpomalí hospodářský růst.

„Současný a hlavně budoucí vývoj je zatížen extrémní nejistotou plynoucí z války na Ukrajině. Třeba průměrná inflace, u které aktuálně letos počítáme s růstem 12,3 %, je extrémně citlivá na vývoj cen těžko předvídatelných energií. Pro ilustraci, pokud by ve druhé polovině roku vzrostly volatilní ceny energií zhruba o pětinu, podle našich modelových výpočtů by to vyvolalo jednoprocentní zvýšení průměrné inflace,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura.

Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) však v rozhovoru pro Český rozhlas zdůraznil, že Češi, Moravané a Slezané nakonec situaci mohou zvládnout. Pokud si zachovají chladnou hlavu a pokud vezmou jako fakt, že o něco poklesne jejich životní úroveň. A pokud těm, které ohrozí skutečná chudoba, pomůže stát.

„Já to vidím tak, že 100 tisíc uprchlíků nás přijde minimálně na 10 miliard ročně. Ale teď nevíme, kolik jich tady budeme mít. A samozřejmě, že rostoucí inflace a rostoucí ceny energií dostanou větší část lidí než dnes do bezvýchodné finanční situace, ve které jim musíme pomoci. Tady poprosím o pochopení. Samozřejmě zchudneme všichni. My bychom zchudli, i kdyby nebyla válka, a ta válka to samozřejmě zesiluje, ale pomoct se dá jen těm, kteří upadnou do opravdové chudoby. Opravdová chudoba je nedostatek jídla, oblečení, obutí, tepla, přístupu ke vzdělání a přístupu ke zdravotní péči. To je opravdová chudoba a takovým lidem musíme pomoct,“ zdůraznil exministr financí s tím, že stát opravdu nemá dost peněz na to, aby pomohl všem. Stát má jen tolik peněz, kolik mají jeho občané, kteří zchudnou. Tuto prostou pravdu bychom podle Kalouska měli mít vždy a všude na paměti.

A kde by lidé měli hledat cestu k úsporám, až začnou chudnutí cítit?

„Mnohým z nás se to velice špatně poslouchá, ale většina domácností má ve svém rozpočtu mnoho prostoru pro přechodné krácení výdajů. Z údajů ČSÚ a z dalších dostupných informací lze například odvodit, že i nízkopříjmové domácnosti by byly v rámci svých rozpočtů schopny zcela kompenzovat dvojnásobný nárůst výdajů na energie, jakkoli je takový nárůst prozatím stále ještě velmi extrémním scénářem. Tato kompenzace může proběhnout například tak, že se lidé vzdají dovolené, přestanou nakupovat tabákové výrobky a alkoholické nápoje a sníží si doma teplotu vytápění zhruba o dva stupně. Domácnosti, které tyto možnosti kompenzace nemají, by měly být schopny čerpat příslušné sociální dávky. Celkově nevidím žádný důvod, aby byla pro někoho stávající situace doslova nezvladatelná,“ řekl deníku Echo24 ekonom Michal Skořepa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…