Chuť politiků plnit sliby po zvolení klesá, posteskl si garant Rekonstrukce státu

22.10.2014 21:03

Předseda protikorupční organizace Oživení a garant projektu Rekonstrukce státu ve středečním Hyde Parku bilancoval, jak poslanci plní to, k čemu se nemalá část z nich zavázala. Jeho slova nezněla nijak lichotivě. Do jisté míry se zastal vlády premiéra Petra Nečase. Na dvou zákonech pak ukázal, jak to vypadá, když politici pracovat chtějí, a jak to vypadá, když zdržují.

Chuť politiků plnit sliby po zvolení klesá, posteskl si garant Rekonstrukce státu
Foto: Rekonstrukce státu
Popisek: Rekonstrukce státu

„Nečasova vláda měla nějaké miniúspěchy, jako byla např. novela zákona o veřejných zakázkách. Z hlediska praktických kroků Nečasova vláda očistila státní zastupitelství a paradoxně to byla ona, která tím pomohla rozjet některé kauzy,“ prohlásil hned v úvodu Kameník. Za pozitivní krok současné vlády považuje větší transparentnost legislativního procesu.

Došlo i na otázku majetkových přiznání u politiků. První by podle Kameníkova záměru mělo být podáno dnem nástupu do funkce. A to se prý politikům nepozdává, protože se jim údajně nechce skládat účty veřejnosti. V této souvislosti čelil také otázce, jak je to s ministrem financí a šéfem ANO Andrejem Babišem. „Pokud se jeden z největších podnikatelů v zemi stane ministrem financí, tak je podle mého názoru ve střetu zájmů permanentně,“ uvedl.  Zákon o střetu zájmů by bylo podle Kameníka dobré upravit. Pomohlo by to prý možná víc, než zákon o majetkových přiznáních.

Veřejné zakázky a NKÚ

Kameník ve studiu také chválil novelu zákona o zadávání veřejných zakázek, protože to byl krok správným směrem, obratem však upozornil, že vláda zároveň nenavýšila personální kapacity, aby bylo možné poněkud složitější pravidla zadávání veřejných zakázek zvládat. Proto se může zdát, že novela zákona vedla k obavám řady starostů z vypisování tendrů.

V tuto chvíli v Senátu leží novela rozšiřující pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu a zástupci Rekonstrukce státu budou působit na senátory, aby s novelou pracovali a odolali lobbistickým tlakům. Nově zvolení senátoři prý ještě v předvolební kampani slibovali, že záměry Rekonstrukce státu podpoří. O všech politicích prý navíc platí, že klesá chuť plnit sliby s prodlužující se dobou od zvolení.

To se prý ukazuje mimo jiné i na zákoně o registru smluv, se kterým se toho mnoho neděje. To je podle Kameníka zvláštní, když to srovnáme s rychlostí příjímání služebního zákona. Ten je složitější a novější, ale jeho konečné přijetí se blíží do finále. Problém se služebním zákonem je ale zase v tom, že byl tzv. vykleštěn. Zákon o registru smluv je podstatně jednodušší a jakýmkoli jeho vykleštěním by se prý politici „odkopali“. Zástupci Rekonstrukce státu proto chtějí práci politiků dál pečlivě sledovat a informovat občany o tom, jak moc plní své sliby.

Kdo vás financuje?

Kameník přiznal, že Oživení nemá transparentní účet, a to lze chápat jako malé mínus. Diváci se ale patřičné informace mohou dozvědět z výročních zpráv. Rekonstrukce státu ani Oživení prý rozhodně nehájí zájmy miliardářů či vlivných korporací.

Vyšetřování korupčních kauz

V závěru vysílání se Kameník věnoval vyšetřování korupčních kauz. Někdy tomu brání nedbalá práce vyšetřovatelů, která může být i záměrně nedbalá. Stejně tak podle jeho názoru nelze zaručit absolutní čistotu všech českých soudců. Napravit tento stav by mohly systémové změny při vyšetřování korupčních kauz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…