Chválíš uhlí a ropu? Na dva roky do basy. Kanada zcela vážně

19.02.2024 11:41

Poslanec kanadské Nové demokratické strany, což je kanadská sociálnědemokratická strana, Charlie Angus, předložil kontroverzní návrh zákona o zákazu podpory fosilních paliv. Zákon počítá s tresty pro osoby, které se odváží mluvit pozitivně o fosilních palivech. Nová demokratická strana je třetí nejsilnější politickou formací v kanadském parlamentu, ale Charlie Angus předložil tento návrh zákona jako jednotlivec, nikoli za celou stranu.

Chválíš uhlí a ropu? Na dva roky do basy. Kanada zcela vážně
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ropná rafinérie - ilustrační foto

V kanadském parlamentu leží na stole návrh zákona, v němž poslanec Angus navrhuje trestat osoby, které si dovolí vystoupit na podporu fosilních paliv. Tresty vězení.

V preambuli zákona je uvedeno, že globální oteplování představuje bezprecedentní a existenční hrozbu pro lidi v Kanadě a na celém světě. A vzhledem k tomu, že extrémní povětrnostní jevy, jako je tepelná kupole v roce 2021 v Britské Kolumbii, se již v Kanadě ukázaly jako smrtící a podle kanadského ministerstva zdravotnictví se očekává, že jejich frekvence a rozsah v důsledku změny klimatu porostou. Už v preambuli zákona je také uvedeno, že v roce 2023 zažila Kanada nejhorší sezonu lesních požárů. Spáleno bylo více než 7,‍9 milionu hektarů.

V zákonu je též připomenuto, že se Kanada zavázala dosáhnout klimatické neutrality a k tomu také musí provést příslušné kroky. A ochranu životního prostředí je třeba vymáhat i soudně.

Vzhledem k tomu, že znečištění ovzduší způsobené fosilními palivy vede celosvětově k milionům předčasných úmrtí, včetně desítek tisíc předčasných úmrtí jen v Kanadě, a je hlavní příčinou rakoviny, respiračních onemocnění, nepříznivých výsledků těhotenství, dětských nemocí a kardiovaskulárních příznaků, vzhledem k tomu, že výroba a spotřeba fosilních paliv vedly k vážné a naléhavé krizi veřejného zdraví v jednotlivých státech, a to způsobem, který je podobný krizi veřejného zdraví způsobené spotřebou tabáku; vzhledem k tomu, že v roce 1989 Parlament omezil tabákovou reklamu a sponzorství s cílem snížit užívání tabáku v reakci na tuto krizi veřejného zdraví. A vzhledem k tomu, že Parlament je toho názoru, že reklama na fosilní paliva v současné době využívá techniky, které vědomě klamou veřejnost a neodhalují škody na zdraví a životním prostředí spojené s jejich používáním, brání informovanému rozhodování spotřebitelů, podkopávají veřejnou podporu účinných opatření v oblasti klimatu a zdržují přechod k bezpečnějším a čistším zdrojům energie se Jeho Veličenstvo na základě dohody s dolní komorou Parlamentu a Senátu rozhodlo přijmout následující zákon: Zákon o reklamě na fosilní paliva.

Fosilním palivem se z hlediska zákona rozumí palivo, které je zcela nebo zčásti odvozeno z ropy, zemního plynu nebo příbuzných uhlovodíků. Propagace fosilních paliv se z hlediska tohoto zákona znamená pozitivní vyjádření o produktu nebo službě jakýmikoli prostředky, ať už přímo, nebo nepřímo, včetně jakéhokoli sdělení informací o produktu nebo službě a jejich ceně a distribuci, které pravděpodobně ovlivní a utvoří postoje, přesvědčení a chování o produktu.

Smyslem zákona má být na jedné straně zajistit, aby veřejnost nebyla klamána ve věci výhodnosti fosilních paliv, vše ve jménu ochrany zdraví obyvatel Kanady.

Avšak nemají být postihována dramatická, literární filmová či vzdělávací díla, která budou pojednávat o fosilních palivech.

Tímto zákonem má být na druhé straně zakázáno, aby osoba propagovala fosilní palivo nebo výrobu fosilního paliva: a) způsobem, který uvádí nebo naznačuje, že fosilní palivo, jeho výroba nebo jeho emise jsou méně škodlivé než ostatní fosilní paliva, jejich výroba nebo jejich emise; (b) způsobem, který uvádí nebo naznačuje, že fosilní palivo nebo praktiky výrobce nebo průmyslu fosilních paliv by vedly k pozitivním výsledkům ve vztahu k životnímu prostředí, zdraví Kanaďanů, usmíření s původními obyvateli nebo kanadskými, popř. globální ekonomika.

A jak to bude s tresty? Ten, kdo bude propagovat fosilní paliva způsobem, který zapovídá navrhovaný zákon, což především znamená, že zamlčí či zastře nevýhody spojené s využitím fosilních paliv, může podle návrhu poslance Anguse zaplatit až milion kanadských dolarů pokuty, nebo skončit až na dva roky za mřížemi. Nebo obojí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kanada ?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 19.02.2024 13:12:14
To je tam co ve stoje tleskají fasounovi ? tak tam už nepřekvapí nic,,

|  5 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …