Chybí mi Havel, zneužili to. Co to z něj udělali... Advokátka se zhrozila

19.12.2021 9:16

Odchod prezidenta Václava Havla se datuje na dnešní den 18. prosince deset let zpět. Dnes se v zemi konají na jeho počest vzpomínkové akce a plápolají tisíce svíček. U jeho obdivovatelů se probouzí nostalgie a stesk, že se z naší společnosti vyprazdňují hodnoty, kterými se on řídil. O pocity se dnes na sociální síti podělila i advokátka Monika Čírtková; vadí jí, že někdo z politického symbolu porevoluční doby dělá „bezobsažnou morální ikonu“.

Chybí mi Havel, zneužili to. Co to z něj udělali... Advokátka se zhrozila
Foto: František Dostál
Popisek: Václav Havel - výřez

Anketa

Bude válka mezi Ruskem a Ukrajinou?

20%
77%
hlasovalo: 17528 lidí
Advokátka Čírtková se v rámci připomínky 10. výročí úmrtí Václava Havla svěřila, že jí jeho osobnost velmi schází. „Václav Havel mi chybí strašně. Bylo by skvělé, kdyby žil. Nemusel by nic říkat, jenom se dívat,“ pronesla.

Naznačila, že jeho odkaz je dnes mnohými jistým způsobem zneužíván. „Ale – to, že by na tomto světě stále byl, by bránilo všem rádoby ušlechtilým panákům dělat z něj modlu, které se klaní a kterou si berou za svou zbraň a svůj štít,“ dodala.

Pozastavuje se, že se najdou lidé se snahami prvního českého prezidenta zdiskreditovat. „Nechápu, jak je možné z osobnosti, která zde zanechala tolik psaného i mluveného slova a která se rozhodně nevydávala (a ani nemohla vydávat) za vzor mravnosti, udělat bezobsažnou morální ikonu,“ píše Čírtková.

„Kdybychom si místo každé věty, kterou o něm proneseme nebo napíšeme, jednu jeho větu přečetli, bylo by všechno lepší,“ míní advokátka.

Aby se s Havlovými odpůrci nemusela v tento vzpomínkový den o svůj názor přít, vypnula možnost komentářů pod příspěvkem. „Komentáře k tomu příspěvku nejsou povoleny. Nehodlám tady řešit výlevy rozumbradů, kteří plivou na mrtvého. Slušným diskutujícím se omlouvám,“ dodala na vysvětlenou.

Havla si dnes na veřejných akcích v zemi připomněly stovky lidí. Například v centru Prahy v kavárně Slavia, kterou měl Havel v oblibě, uctila dopoledne jeho památku řada politiků a dalších osobností.

Po setkání v kavárně následovalo položení květin na pamětním místě na piazzetě Národního divadla nesoucí prezidentovo jméno. U Havlovy chalupy na Hrádečku na Trutnovsku, kde před deseti lety zemřel, se dnes sešly desítky lidí. V Plzni si Havla připomněli čtením z jeho proslovů, v Brně třeba debatou o Havlově odkazu. Na facebooku na něj vzpomínali i čelní představitelé Slovenska.

Nechyběl ani vzpomínkový pochod za Havla „Srdce na Hrad“. Velký symbol srdce, který je s Havlem spojován a který zdobil Hrad v posledních dnech jeho prezidentování, neslo několik desítek lidí v průvodu z Hradčanského náměstí do Lucerny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…