Chystá se společné jednání české a slovenské tripartity. Marksová si od toho leccos slibuje

26.03.2017 17:02

Na zámku Štiřín v Kamenici u Prahy se ve čtvrtek sejdou zástupci české a slovenské tripartity. Na druhém jednání v tomto formátu budou probírat chystaný evropský pilíř sociálních práv, návrh evropské směrnice o vysílání pracovníků či digitální ekonomiku, uvedl český Úřad vlády. Premiéři Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Robert Fico využijí zasedání zástupců vlád, odborů a zaměstnavatelů i k vlastnímu bilaterálnímu jednání o aktuálních zahraničněpolitických otázkách.

Chystá se společné jednání české a slovenské tripartity. Marksová si od toho leccos slibuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Slovenska Robert Fico a premiér Česka Bohuslav Sobotka

Finální návrh chystaného evropského pilíře sociálních práv, který by měl zajistit spravedlivé podmínky na unijním trhu práce, by měla Evropská komise vydat koncem letošního dubna. Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) si od dokumentu slibuje srovnání rozdílů ve výdělcích za stejnou práci v jednotlivých členských státech. Její resort předkládá k pilíři tripartitám materiál, ve kterém hovoří o svých prioritách.

Směrnice o vysílání pracovníků by měla vyslaným pracovníkům v cizině zajistit stejné mzdy jako domácím. Česko návrh odmítá. Marksová už dřív řekla, že by předpis chudším evropským státům způsobil potíže a tamní firmy a instituce by na zaplacení svých lidí v cizině neměly. U směrnice očekává předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula nejvýraznější rozpory. „Je zřejmé, že jsou tam rozporná stanoviska mezi postoji odborů a postoji zaměstnavatelů, potažmo vlád,“ řekl ČTK.

Rada hospodářské a sociální dohody ČR a Hospodářská a sociální rada SR se poprvé sešly v září 2015. Věnovaly se výši minimální mzdy, zlepšování podmínek na trhu práce, boji proti daňovým únikům či regulaci agentur práce. Představitelé obou orgánů si také vyměnili zkušenosti s vedením sociálního dialogu, což mají na programu i tentokrát.

Středula považuje mezinárodní jednání tripartit za jedinečnou událost. „I v evropském rozměru. Prakticky neznáme případ, že by se zástupci zaměstnavatelů, odborů a vlád setkávali na společném zasedání, ani přeshraničně, ani v jiném formátu,“ řekl.

Loni v únoru v Kamenici u Prahy premiérově společně jednaly také tripartity zemí Visegrádské skupiny (V4 – ČR, Slovensko, Maďarsko, Polsko). I tento formát iniciovalo Česko, uvedl Středula. „Ale nemá to už tu hloubku, protože delegace jsou samozřejmě menší a možnosti diskuse jsou jiné,“ dodal. Česko a Slovensko podle něj mají také v mnoha bodech naprosto shodné názory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…