Cikrt si to vyřizuje s Rathem: Notorický lhář, sprosťák a podvodník

17.05.2012 8:56

V dobách, kdy byl ministrem zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS), byl mluvčím ministerstva Tomáš Cikrt. Tento muž poslance Davida Ratha kritizuje již dlouho, a proto nepřekvapí, že tak činí i dnes. Jak je možné, že Rath vydržel na výsluní tak dlouho? Protože se jeho podvody ztratily v záplavě jiných, soudí Cikrt.

Cikrt si to vyřizuje s Rathem: Notorický lhář, sprosťák a podvodník
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tomáš Cikrt

Někdejší mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt má za to, že poslanec David Rath musel zničit sám sebe. Nikdo jiný se k tomu totiž moc neměl. ČSSD potřebovala jeho jadrnou výřečnost, která lákala mnohé voliče a potřebovali ho i novináři, protože Rath nikdy nešel pro bonmot či urážku oponenta daleko. To však není nic na tom, že to byl lhář a podvodník. Komentář Tomáše Cikrta přinášejí dnešní Lidové Noviny (LN).

Rathovy podvody se ztratily mezi jinými nekalostmi

„Notorický lhář, sprosťák a podvodník - silná, ale doložitelná označení - byl léta letoucí čitelný a průzračně odpudivý. Každý, kdo s ním kdy přišel do styku, nemohl mít pochybnosti. David Rath byl pořád stejný, nepřetvařoval se, nehrál si na dobráka. Jak je tedy možné, že v první lize české politiky zůstal tak dlouho? Důvodů je víc,“ píše Cikrt a obratem je vypočítává.

Začíná tím, že se proti němu nepostavili lékaři v době, kdy byl jejich hlavou. Přesněji řečeno se proti němu nepostavila většina lékařů a ti, kteří tak učinili, se mnohdy se zlou potázali. Do vysoké politiky se pak doslat díky Jiřímu Paroubkovi (dnes NS-LEV 21), který svého času křísil ČSSD takřka z popela, a Rathovo umění vymýšlet si se mu hodilo. I mezi členy ČSSD jsou však podle Cikrta slušní lidé a ti těžce snášeli Rathovo angažmá.

„Za hlavní důvod, proč nám tu tak dlouho strašil, však považuji něco jiného. Špinavý flek totiž vynikne na čistém prádle. Pak si najednou uvědomíme, že je jaksi nepatřičný. Naproti tomu špína ve špíně se lehce ztratí. Davida Ratha bylo možné porazit i politicky, ale jenom těmi, jejichž svědomí je čisté. Museli jsme proto čekat, až se zničí sám a až se boží mlýny dají do pohybu,“ uzavírá autor.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…