Čím dál více firem je vlastněno z daňových rájů. Už skoro pětina

15.12.2011 22:54

Čím dál více firem, které působí v České republice, jsou vlastněny z daňových rájů. Už celkem 17,7 procenta z nich je drženo ze zemí jako Nizozemsko, Malta nebo Indie.

Čím dál více firem je vlastněno z daňových rájů. Už skoro pětina
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

"Údaje pocházejí z veřejně dostupných zdrojů, některá data k dispozici nejsou, a výše kapitálu z daňových rájů tak je ve skutečnosti vyšší," řekla pro server iHNed.cz analytička České kapitálové informační agentury (ČEKIA) Petra Štěpánová.

Podle jejích údajů je 17,7 procenta kapitálu zapsaného v obchodním rejstříku drženo z daňových rájů. Oproti loňskému roku to je o desetinu více, tedy o dalších 41 miliard korun. Celkový zapsaný kapitál z daňových rájů dělá 391,8 miliardy.

České společnosti ovládají 59 procent z celkového kapitálu. Zahraniční kapitál totiž v českých firmách ubyl, protože investoři (a právě velice často ti zahraniční) stahují své investice kvůli ekonomické krizi. Z daňových rájů ale přichází peněz čím dál více.

"Pokračuje tak trend z předchozích let, kdy efektivní daňová optimalizace v podnikání hraje čím dál tím větší roli a zahraniční vlastníci z daňových rájů posilují své postavení," vyvsětlila Štěpánová.

Nejvíce zahraničního kapitálu je v ČR z Nizozemska, které je považováno právě za daňový ráj. Následuje Německo, Rakousko, Francie a Kypr. Velký nárůst zaznamenaly Indie nebo Malta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…