Čína: Tálibán, klíčová síla. Z USA: Jsme ohroženi. Afghánistán: Jako malé děti

31.08.2021 14:12

Z kábulského letiště se během noci stáhli poslední američtí vojáci a hlavní město Afghánistánu tak již kompletně převzali tálibánci. Po ulicích nadále hlídkují americké vozy a vojáci v amerických uniformách, o Američany však nejde. Američané Tálibánu zanechali i helikoptéry a letouny a Tálibán tak měl možnost vyzkoušet si činnost i svého letectva. Mnoho Afghánců odchod aliančních sil oslavuje jakožto nabytí „nezávislosti“ a začala též diskuse, co nyní v zemi nastane. Promluvit do dění by prý mohli Číňané.

Čína: Tálibán, klíčová síla. Z USA: Jsme ohroženi. Afghánistán: Jako malé děti
Foto: AČR
Popisek: Vojenská vozidla v Afghánistánu

Anketa

Je dobře, že se děti ve školách budou znovu testovat na covid-19?

29%
67%
hlasovalo: 3854 lidí
V noci z Afghánistánu podle dřívější dohody Spojených států s Tálibánem odletěli poslední američtí vojáci, kteří v zemi působili téměř 20 let. V posledním americkém letadle z Kábulu seděl též americký velvyslanec. Společně s americkými vojáky bylo celkově ze země v posledních měsících evakuováno přes 123 000 civilistů.

Po odletu posledního amerického letadla si tak již Tálibán ke svým územím může připsat celý Kábul včetně letiště, což je v zemi nemálo oslavováno jako „konec invaze“.

„Blahopřejeme Afghánistánu. Toto vítězství patří nám všem,“ prohlásil na kábulském letišti mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid. Odchod spojeneckých sil považuje za „velkou lekci pro okupanty“. „Je to velká lekce pro okupanty a pro naše budoucí generace. Je to také lekce pro celý svět. Je to historický okamžik a my jsme na něj hrdí,“ řekl.

„Přejeme si, aby se naše země již nikdy nestala cílem invaze. Chceme mír, prosperitu a skutečný islámský systém,“ dodal k afghánskému získání „nezávislosti“, jak je vítězství Tálibánu v zemi prezentováno.

Na twitterovém účtu šířícím zprávy Tálibánu posléze přistál příspěvek, který nesl „tři důležité historické dny v afghánské historii“. Je jimi 19.  srpen 1919, 15. únor 1989 a 31. srpen 2021 – tedy, jak komentuje účet „poražení“ britského impéria, Rusů a nyní i Američanů se Severoatlantickou aliancí.

S rozedněním přišlo na řadu též sčítání vybavení, které Američané v Kábulu zanechali. Zatímco některé helikoptéry použité při evakuaci američtí vojáci zneprovozuschopnili, nalezli i helikoptéry a bojové letouny, které prý mají být schopné letu.

„Afghánistán je konečně volný,“ oslavil „zabezpečení“ letiště Hekmatulláh Wasiq, jeden z představitelů Tálibánu. A ráno oslavovali i mnozí Afghánci, kteří vyšli po odletu Američanů do ulic.

Oslav probíhaly i v Kandaháru:

Právě v Kandaháru už tálibánci vyzkoušeli i své nové letectvo. S pomocí americké helikoptéry Black Hawk se proletěli nad městem a započali tak hlídky i ze vzduchu.

Že by tálibánci nedokázali ovládat pokročilé americké stroje, nehrozí, NATO vycvičilo v zemi na ovládání západní techniky mnoho afghánských pilotů a někteří z nich se cvičili též v Česku. Po sociálních sítích se začínají šířit videa, jak se někteří z Američany vycvičených pilotů „vrátili do služby“.

Spojené státy dodaly afghánským bezpečnostním silám výzbroj a výstroj za 83 miliardy dolarů.

Budoucnost země v rukou Tálibánu se má řešit v následujících dnech, kdy se začne jednat o nové afghánské vládě. Do hlavního města kvůli tomu dnes zamířil i jeden ze zakladatelů Tálibánu Mullah Abdul Ghání Baradar.

Tálibán se bude muset popasovat i se zajištěním funkčnosti úřadů, jelikož vláda podporovaná Američany nefungovala a západní peníze častokrát čelní představitelé odkláněli na vlastní účty, někteří státní zaměstnanci již prý nedostali zaplaceno i několik měsíců.

A jaké jsou vyhlídky země? „Je prakticky jisté, že Al-Káida znovu získá v Afghánistánu útočiště a použije ho pro přípravu teroristických útoků proti Spojeným státům a ostatním,“ řekl listu The New York Times Nathan Sales, bývalý protiteroristický koordinátor amerického ministerstva zahraničí.

Administrativa prezidenta Joea Bidena sice uvedla, že nynější přítomnost Al-Káidy v regionu není natolik významná, aby představovala takovou hrozbu jako dříve, Američané jsou však kvůli předchozím Bidenovým tvrzením o bezpečnosti Kábulu před podobnými výroky na pozoru.

Zatímco společně se spojenci stovky svých občanů evakuovalo i Rusko, které má na Afghánistán také velmi nepěkné vzpomínky, zemí, která se v Afghánistánu po ovládnutí Tálibánem chce více prosadit, má být podle serveru Time Čína. Čínský ministr zahraničí Wang Yi v severovýchodním čínském přístavním městě Tianjin již během minulého měsíce přijal devítičlennou delegaci Tálibánu, jejímž členem byl i Abdul Ghani Baradar. Wang tam povstalce označil za „klíčovou vojenskou a politickou sílu“. Šíří se tak zprávy, že s tálibánci mohou po ustavení nové afghánské vlády spolupracovat právě Číňané.

 

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …