Čína ukazuje na USA vztyčený prostředníček. Globální význam dolaru je ohrožen, píše ekonom

06.04.2018 9:55

Ohromné globální důsledky může mít podle ekonoma Vladimíra Pikory skutečnost, že v Číně začali obchodovat termínové kontrakty s ropou v čínské měně, tedy v jüanech. „Dá se tak hovořit o pokusu hospodářsky oslabit USA a o ohrožení globálního významu dolaru,“ uvedl ekonom v komentáři na serveru Reflex.cz.

Čína ukazuje na USA vztyčený prostředníček. Globální význam dolaru je ohrožen, píše ekonom
Foto: nextfinance.cz
Popisek: Finanční analytik Vladimír Pikora

Když se dříve někdo pokusil globální význam dolaru ohrozit, vždy to pro vyzyvatele skončilo špatně, jenže Čína je podle Pikory jiná liga. „Obchodování s ropou v jüanech je na rozdíl od jiných pokusů dobře promyšlené. Začátek tohoto obchodování proběhl úspěšně, jde hlavně o ekonomiku,“ napsal v příspěvku pro Reflex.cz ekonom a dodal, že vzhledem k velikosti čínského trhu má už přínos obchodovat v jüanech, protože se tím pro Číňany při nákupu černého zlata eliminuje kursové riziko.

Co však podle Pikory může být velkým problémem pro úspěch celé téhle partyzánské akce proti dolaru, je to, že jüan není volně plovoucí měnou jako dolar či euro. „Je to měna navázaná na dolar a velmi regulovaná čínskou centrální bankou. A právě o to jde,“ uvedl s tím, že Američané zavedením cel v podstatě odstartovali globální obchodní válku. Čína je přitom největší dovozce ropy na světě. „Obchodování v dolarech není jen ekonomické gesto, je to i politické gesto,“ míní ekonom.

Původní zdroj ZDE

„Čína zkrátka vyrostla v novou velmoc a dnes už má sílu se bránit a kyne americkému prezidentovi se vztyčeným prostředníčkem,“ zdůraznil Pikora s tím, že díky obchodní válce má motiv, díky spuštění obchodování ropy v jüanech má teď už i připravenou půdu k tomu, aby odvázala svou měnu od dolaru a stala se skutečnou velmocí. „Protože co by to bylo za velmoc, když má svou měnu navázanou na měnu svého rivala, tedy USA,“ uzavřel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…