Čína zadržela od začátku prosince třináct Kanaďanů jako odplatu za zatčení ředitelky Huawei

05.01.2019 21:17

Od začátku prosince – kdy byla v Kanadě zatčena finanční ředitelka a zároveň dcera zakladatele čínského výrobce chytrých telefonů Huawei Technologies Meng Wan-čou – bylo v Číně údajně zadrženo třináct kanadských občanů. Podle informací agentury Reuters to uvedla kanadská vláda, informovala ČTK.

Čína zadržela od začátku prosince třináct Kanaďanů jako odplatu za zatčení ředitelky Huawei
Foto: Huawei
Popisek: Huawei

Kanadská vládá ve svém čtrtečním prohlášení uvedla, že ministerstvo zahraničí ví o třinácti kanadských občanech, kteří byli od 1. prosince 2018 zadrženi na území Číny, bez oblasti Hongkongu. „Můžeme potvrdit, že osm z nich bylo již propuštěno,“ doplnila. Více nepřibližuje, s jakými obviněními byli dotyční zadrženi.

Americké ministerstvo zahraničí také zopakovalo varování pro občany Spojených států v Číně. Zdlraznilo, aby dbali zvýšené opatrnosti v souvislosti se „svévolným prosazováním místních zákonů“.

Několikrát již také kanadská vláda zopakovala, že nevidí žádnou zřetelnou souvislost mezi zadržením finanční ředitelky a dědičky čínské firmy Huawei Technologies a zatýkáním Kanaďanů v Číně. 

Před čtvrtečním prohlášením kanadské vlády bylo veřejně oznámeno zadržení pouze tří Kanaďanů. Peking potvrdil, že drží ve vazbě kanadského podnikatele Michaela Spavora a bývalého diplomata Michaela Kovriga kvůli podezření z aktivit ohrožujících národní bezpečnost. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…