Cinklá čísla? Skandál. Šťouravý expert vaří Vojtěcha a spol.

10.11.2021 9:44 | Ze sítí

Již nějakou dobu poskytuje Pirát Ondřej Dostál reporty o nakažených a hospitalizovaných, které jsou běžně dostupné jen senátorům a poslancům. Nyní se ale čísla změnila. Tam, kde bývala dříve nula, jsou nyní jednotky případů. Podle všeho se změnil postup, místo přírůstků se začal sledovat celkový stav. Proč? Dostál tuší. „Ty nuly v denních přírůstcích hospitalizací u lidí s přirozenou imunitou po prodělání neseděly do komunikační kampaně MZ.“ A tak se do reportu dostala čísla, která „alespoň nejsou nula“.

Cinklá čísla? Skandál. Šťouravý expert vaří Vojtěcha a spol.
Foto: Screen CNN Prima News
Popisek: Ministr zdravotnictví za ANO Adam Vojtěch na CNN Prima News

Anketa

Je Zeman povinen jmenovat ministrem kohokoliv, koho navrhne Fiala?

2%
96%
hlasovalo: 15182 lidí
Zdravotnický expert České pirátské strany Ondřej Dostál od 26. října poskytuje data o rozdělení nově nakažených a hospitalizovaných s covidem-19, zda byli či nebyli očkováni a zda nemoc prodělali či nikoliv. Po většinu času, co tak činí, byly hospitalizace těch, kdo nemoc prodělali, ať už očkovaných nebo ne, nulové nebo skoro nulové.

To se ovšem změnilo včera. Dostál upozornil, že Ministerstvo zdravotnitcví zpětně mění statistiky reinfekcí. Dodal, že možnosti, co se děje, jsou tři a všechny špatné. Tedy že špatně byla data doposud nebo naopak ta nová, případně obojí. Dodal, že podle těchto dat se ministerstvo řídí. „Ministr nezvládá úřad. Tohle je skandál, další rána důvěře,“ osočil Adama Vojtěcha.

I nová data dle něho svědčí stále o tom, že prodělání nemoci poskytuje vysoký stupeň ochrany před nemocí. „Pro řízení státu je ale nutná přesnost, statistiky nelze zpětně měnit o řád; kdo nese odpovědnost?“ ptal se a dodal, že od ministerstva bude žádat anonymizovaná zdrojová data, protože je možné, že chyba byla „jen“ v reportech ÚZIS.

V reportech, které zveřejnil, se totiž objevilo 20 hospitalizací u prodělavších neočkovaných a 15 u očkovaných prodělavších. Z prvních byli dva hospitalizovaní na jednotce intenzivní péče, z druhých jeden. Dostál odhadoval, že za změnou stojí změna statistické metody, nikoliv že by došlo ke skokovému nárůstu.

Z publika pak přišel návrh, aby se pirátský expert zeptal přímo těch, kdo data shromažďují. „Už několik dní se řeší, že v reportu byla chyba a u reinfekcí byly narozdíl od ostatních sloupců jen nové případy místo celkového počtu,“ tvrdil Jan Staněk. „Tak to mají být na co pyšní, strčit do klíčového reportu pro Parlament (sic!) vedle sebe celková čísla a denní přírůstky. Už na to mezitím přišlo nezávisle na sobě víc lidí. Naštěstí se to hlavně u JIP neliší o tolik, i celkově jsou tam prodělavších jen jednotky,“ odpověděl Dostál.

Na něj pak reagoval biostatistik a pracovník ÚZIS Martin Komenda. „Jsou to neveřejné reporty, u kterých se průběžně dynamicky mění zadání oproti open datům (veškerým dostupným datům – pozn. red.), což určitě dle Vašich odborných reakcí velmi dobře víte. Strojově tyto agendy opravdu rešit nejde, vždy to musí někdo vymyslet. Po upozornění jsme vše prověřili a následně upravili.“

„Vysvětlení se jeví být prosté. Ty nuly v denních přírůstcích hospitalizací u lidí s přirozenou imunitou po prodělání neseděly do komunikační kampaně MZ. Tak tam poslancům a senátorům strčili celkové počty (těch je pořád minimum, ale aspoň to není nula). A takhle si tu žijeme...“ tuší pravý důvod, proč v statistikách došlo k posunu Dostál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…