Čínské investice u nás? Dohromady nula nula nic, říká ekonomka. Ale...

30.03.2017 17:42

Bývalá zástupkyně ČR u Světové banky Jana Matesová si s moderátorem Českého rozhlasu Janem Moláčkem povídala o čínských investicích v Česku. Proč jich je méně, než sliboval prezident Miloš Zeman. Odpověď zazněla ve čtvrtečních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu.

Čínské investice u nás? Dohromady nula nula nic, říká ekonomka. Ale...
Foto: Archiv vydavatele
Popisek: Čína

Ekonomický přínos pro Českou republiku zatím vidíme naprosto minimální, ale to se nedalo očekávat, že se projeví tak rychle. Ten prvotní časový plán byl naprosto nerealistický, ale to neznamená, že k investicím časem nedojde. V tuto chvíli jsou investice žádná celá nula nula nic,“ prohlásila dáma hned na úvod.

Čínský potenciál je velký

Investice se samozřejmě mohou projevit časem, ale podle Matesové je důležitý obchod. Investice, které byly zatím provedeny, lze zahrnout do kategorie uklizení čínských peněz z čínských bank, které dnes mají problémy. Investoři si proto část svých peněz schovávají zde. Skutečně ale platí, že jde o obchod. Když se podíváme třeba na to, jak velká je čínská střední třída, tak ta teď může cestovat i do České republiky. Těch čínských turistů může být tolik, že uživí mnoho a mnoho regionů u nás. Čína je zkrátka obrovský trh.  

Číňané by mohli investovat peníze také do sportu a pomoci i tomuto českému odvětví.  

To nic nemění na tom, že Čína bude dříve či později největší ekonomikou světa. „Čína bude největší ekonomikou světa. Jednoho dne k tomu prostě dojde. Velmi pravděpodobně,“ zdůrazňovala ekonomka.

Jedno velké riziko

Čína má velkou ekonomickou strategii do roku 2025, kde se počítá s tím, že skoupí různé zahraniční patenty a bude s nimi volně manipulovat. „Na to je třeba dát veliký pozor. EU a především Němci nedávno s hrůzou zjistili, že nemají jak se tomu bránit a bude nutno rychle přijmout nějaká opatření, Evropské podniky ztrácejí licence, které jsou často využity např. v oblasti zbrojního průmyslu.

Evropané si musí ochránit i datové sítě. Kdyby Číňané ovládli toky informací v Evropě, byl by to velký problém. Proto bychom si měli opravdu dát pozor na to, kdo kontroluje naše úložiště dat. Stát by měl zvažovat, zda prodejem nejrůznějších informací a patentů nedojde k ohrožení státu. Podle Matesové to hrozí např. v okamžiku, kdy\Číňané koupí firmu Škoda Transportation a vyvedou z ní všechny patenty.

Teoreticky by se mohlo také stát, že Číňané koupí ocelářské podniky v Evropě a postupně je zavřou, protože Čína sama má velký přebytek oceli a ten chce uplatnit na světovém trhu.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…