Čínský bratr pomůže! Srbský prezident brutálně ke koronaviru: Pohádky z EU...! Z těchto slov kavárna shoří

21.03.2020 6:05

Koronavirus drtí celou Evropu. Velké problémy se zvládnutím nastupující epidemie má také Srbsko. Nedávné vystoupení tamního prezidenta Aleksandara Vučiće potvrdilo slova některých českých politiků, že v tuto chvíli existuje jediná země ochotná druhým pomáhat – Čína. „Evropská solidarita neexistuje, to byla jen pohádka na kusu papíru,“ řekl Vučić.

Čínský bratr pomůže! Srbský prezident brutálně ke koronaviru: Pohádky z EU...! Z těchto slov kavárna shoří
Foto: Repro YouTube.com
Popisek: Srbský prezident Aleksandar Vučić vyhlašuje mimořádný stav.

Několik dní zpět pronesl srbský prezident Aleksandar Vučić velmi emotivní projev k národu, v němž především prosil občany, aby nevycházeli ze svých domovů. Zdůraznil především nutnost ochránit seniory, kterým národ vděčí za mnohé a kteří jsou v nejrizikovější skupině možné nákazy. Srbsko má rovněž přísná opatření vůči těm, kteří poruší lékaři nařízenou karanténu. Takový člověk může dostat až tři roky vězení.

„Toto jsou pro Evropu nejhorší dny od druhé světové války. Prošli jsme mnoha krizemi. Máme za sebou extrémně těžkou ekonomickou krizi, prošli jsme krizí v Kosovu a Metohiji, přes naši zemi přešlo víc než milion migrantů, bylo toho mnohem víc, ale tohle pro nás a náš národ rozhodně bude nejtěžší bitva. Tohle je bitva za naše staré, za naše seniory a za naše nemocné. Oni jsou cílem tohoto krutého útoku. Musíme ochránit všechny, ale oni jsou především cílem tohoto zákeřného útoku. Všichni nad 65 let musí zůstat ve svých domovech,“ sdělil prezident Vučić s tím, že toto rozhodnutí bylo přijato „z lásky k našim penzistům a k našim rodičům“.

Anketa

Má prof. Roman Prymula, předseda krizového štábu, vaši důvěru?

93%
7%
hlasovalo: 33475 lidí

Podotkl, že senioři jsou nejdisciplinovanější a nejzodpovědnější část srbské společnosti. „Prosím je, prosím je jako boha, toto děláme pro ně. Prosím je, aby nevycházeli z domu. Drazí senioři, nemohu ani říct, jak moc vás mám rád. Všechno to děláme pro vás. Zůstaňte doma, nikam nechoďte. Zorganizujeme pomoc a těm, kteří jsou sami, vše potřebné dodáme,“ zaručil se. 

Srbský prezident mluvil zhruba půl hodiny, vyjmenoval všechna opatření, která jsou velmi podobná těm v České republice. „Zastaví se život, abychom ochránili život,“ řekl a krátce se vyjádřil i k politické stránce celé krize.

„Nemáme problém pomoci okolním zemím. Můžeme jim dodat mouku, olej, cukr, cokoliv, co produkujeme. Je tu ještě jedna věc. Nechci teď dělat politické závěry, k tomu se dostaneme, až všechno překonáme. Zjistili jsme, že velká mezinárodní solidarita ve skutečnosti neexistuje. Evropská solidarita neexistuje. Byla to jen pohádka na kusu papíru,” řekl prezident Vučić otevřeně a prozradil, jak nedostatek roušek a dalšího zdravotnického materiálu země vyřeší. 

„Napsal jsem dopis a hodně od toho očekávám. Největší naději nám dávají jediní, kteří mohou pomoci v této těžké situaci, a to je Čínská lidová republika. Napsal jsem dopis prezidentovi Si, kde jsem ho poprvé nazval nejen drahým přítelem, ale i bratrem. Ne pouze mým osobním, ale bratrem naší země a našeho národa. Poprosil jsem našeho přítele a bratra prezidenta Si Ťin-pchinga s tím, že mu garantuji staleté pevné přátelství malého Srbska. Požádal jsem Čínu i o lékaře. Naši lékaři jsou už unaveni,“ uvedl Vučić.

V ulicích Srbska už je teď vidět armáda, která střeží důležité instituce i nemocnice, kde léči lidi s koronavirem. „Policie dělá těžkou práci. Policie bude dohlížet na dodržování nařízené izolace. Ten, kdo poruší nařízení izolace, dostane až tři roky vězení. Ihned,“ řekl důrazně prezident Vučić. Izolace se týká těch, kteří vrátili z kritických zón a nejpostiženějších zemí. „Bude to celé těžké, ale pokud budeme disciplinovaní, máme velkou šanci ochránit životy našich nejohroženějších. Do Srbska mají zakázán vstup všichni cizinci s jedinou výjimkou, občanů Číny. „Ty u nás vítáme a budeme rádi, když nám pomohou,“ dodal srbský prezident. Na mysli měl nejspíš čínské lékaře a další odborníky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…