Církev by se svých nároků měla vzdát, myslí si publicista

05.10.2012 12:21

Publicista Miroslav Žák píše na svém blogu o církevních restitucích. Reaguje na své čtenáře, kteří píšou do diskuzí, a vysvětluje svůj postoj. Má za to, že církve mají nárok na navrácení toho, co jim komunisté ukradli, ale po tom, co se z restitucí stalo, by se tohoto nároku měly vzdát.

Církev by se svých nároků měla vzdát, myslí si publicista
Foto: Hans Štembera
Popisek: Socha panenky Marie

Žák reaguje na čtenáře z diskuze, kteří o něm tvrdí, že je proti navrácení majetku církvím. To on však odmítá. „Jde mi jen o způsob, jakým církev o majetek usiluje. A ten svědčí zcela proti deklarované víře ve vyšší moc, o které stále církevní představitelé a věřící mluví. Jejich víra končí u víry ve spřízněné poslance a možná se tak ještě vztahuje na představitele Ústavního soudu,“ vysvětluje publicista.

Někteří lidé tvrdí, že se o negativní názory na církevní restituce zasloužila hlavně komunistická propaganda. „To je jistě pravda, ale tato propaganda byla většinou tak hloupá, že by neměla větší naději na úspěch, kdyby se o proticírkevní orientaci nezasloužily již dříve samotné církevní kruhy. Takováto vysvětlení jsou tedy zcela účelová a jejich účelem je odvrátit pozornost od skutečných důvodů, pro které církevní organizace v této zemi nejsou většinou občanů spojovány s čímkoli duchovním,“ pokračuje Žák.

Podle publicisty by se měla církev svých nároků vzdát. „Vyjádřit prostě nejhlubší víru, že existence české církve není závislá na dobrodiní státu. To vše samozřejmě za předpokladu, že by se stát postaral o všechny památky, které zde církev v minulosti zanechala. No, a to by snad stačilo,“ myslí si Žák.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: joh

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …