Církev ví, kudy dál, ujistil kardinál Duka. A popsal, jak vtipkoval s papežem

16.03.2013 12:27

Kardinál Dominik Duka podle svých slov věděl, že novým papežem se stane právě někdo z Jižní Ameriky. „Skutečnost, že štafetu přebírá Nový svět, je přirozený vývoj,“ uvedl pro revue Fragmenty.

Církev ví, kudy dál, ujistil kardinál Duka. A popsal, jak vtipkoval s papežem
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Chrámu svatého Víta na Pražském hradě sloužil kardinál Dominik Duka půlnoční bohoslužbu

Evropští katolíci jsou totiž spojeni s Amerikou, a to především se španělskou Amerikou. Při zasedání generální kongregace bylo podle něj jasné, že církev si je vědoma převahy ostatního světa nad Evropou, co se počtu katolíků týče, a také určité disproporce v zastoupení věřících těchto oblastí s ohledem vedení církve.

Kardinál zastává názor, že s postupem času bude stále menší roli hrát původ papeže a naopak větší důraz bude kladen na zaměření jeho působení.

Jméno nového papeže bylo oznámeno už druhý den při páté při páté volbě. „Konkláve dalo najevo, že církev ví, kudy dál, že chce jít v linii Jana XXIII. a v duchu II. vatikánského koncilu,“ věří Duka. Je zřejmé, že papež se svým jménem přihlásil ke Františku z Assisi, a to prý bezpochyby vystoupí při pontifikátu nového papeže do popředí.

Papež je vzdělaný a sociálně zaměřený člověk

Od papeže Františka se tak podle Duky dá očekávat nejen citlivost k sociálním otázkám, ale i problémům mladých lidí, jako je nezaměstnanost a nedostatečná podpora vzdělání.  „Papež František sám je vzdělaný člověk. Studoval na významných školách latinské Ameriky a v Německu. Umí také perfektně německy. Když jsem mu předával pozvání na Moravu k příležitosti 1150 let od příchodu sv. Cyrila a Metoděje, mluvili jsme spolu německy,“ uvedl kardinál.

Papež prý dokonce ani nepostrádá smysl pro humor. „Když jsem poprvé pozdravil Svatého otce Františka a gratuloval mu, řekl jsem, že se stal zázrak: z jezuity se stal dominikán. Papežové totiž nosí bílý hábit po papeži sv. Piu V., který byl dominikán, zatímco jezuité tradičně nosí hábit černý. Oba jsme se tomu smáli,“ zavzpomínal Duka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: nem

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …