Církevní restituce jsou nepřijatelné, rozčiluje se šéf ČSSD

02.10.2013 20:36

Šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka zopakoval, že církevní restituce jsou pro ČSSD nepřijatelné, protože jsou nespravedlivé a pro stát údajně představují velké riziko.

Církevní restituce jsou nepřijatelné, rozčiluje se šéf ČSSD
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bohuslav Sobotka

Sobotka slibuje, že v případě vítězství ve volbách se bude snažit restituce změnit. ČSSD chce snížit finanční kompenzace za nevydaný církevní majetek a odmítá vydávání majetku, který byl zkonfiskován před 25. únorem 1948. Sociální demokraté prý zvažují zavedení daňových asignací, které by mohly být využity pro financování církví.

Velká část veřejnosti restituce nechce

"Vydáváme zároveň majetek, jehož rozsah nikdo neověřil a v době schválení restitucí neznal. Vydáváme majetek v ekonomicky a sociálně velmi složité době, kdy se vytahují z kapes rodin s dětmi a seniorů desítky miliard korun zdražováním všech životních potřeb, zmrazením valorizace důchodů a dalšími asociálními a nepromyšlenými pravicovými reformami," prohlásil Sobotka.

A dodal, že vládní koalice církevní restituce prosadila navzdory hlasitému nesouhlasu velké části veřejnosti. Navíc prý současná podoba zvýhodňuje církve před ostatními restituenty. „Připomínáme, že církevní restituce zvýší zadlužení státu o 59 miliard korun a zatíží tak budoucí generace," připomněl šéf ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …