Církevní restituce se zadrhávají. ODS referendum o majetku odmítá

25.10.2011 22:46

Církevní restituce vypadaly ještě v září jako hotová věc. Teď se ale objevily nové pochybnosti, zvláště to, zda nebudou vraceny majetky zabavené před rokem 1948. O tom diskutovali předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) a místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc v pořadu Události, komentáře.

Církevní restituce se zadrhávají. ODS referendum o majetku odmítá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

„Jsem přesvědčena, že to bude 25. únor 1948. Já čekám na vysvětlení, protože zákon je v připomínkovém řízení. Jsem přesvědčena, že tato hranice nemůže být prolomena,“ uvedla Němcová. ČSSD restituce odmítá a požaduje referendum.

SLEDUJEME TÉMA miliardy pro církve

„Podle našich informací bude církvím vydáno o 14 tisíc hektarů víc půdy, než měla v roce 1919,“ řekl. O překročení hranice roku 1948 podle něj nemůže být řeč. „To je jako kdyby panu poslanci ukradli auto a on by uspořádal obecné referendum, jestli mu má být vráceno,“ bránila se Němcová.

Česko přímou demokracii nepotřebuje, říká právník

ODS přitom bude chtít referendum o vstupu České republiky do eurozóny. „V době referenda o vstupu do EU se jednalo úplně o jinou situaci,“ vysvětlila Němcová. Podle ní tehdy existovaly jasné parametry, ty nyní nejsou. U referenda o vrácení majetku je zásadní rozdíl – šlo o krádež a nyní jde o návrat majetku, přičemž některým lidem již vrácen byl. 

„Mně se zdá rozhodně vhodnější téma k referendu to o vstupu do eurozóny a ne církevní restituce,“ řekl právník Jan Kysela. Často je podle něj pro rozhodovatele důležité, aby se referendum konalo, protože může zamítnout něco, co by jinak bylo schváleno. „Nemyslím, že Česká republika potřebuje rozhodování v rámci přímé demokracie na celostátní úrovni,“ myslí si.


Psali jsme:
Dáváme státu ročně čtyři a půl miliardy, říká arcibiskup Duka
Vláda se dohodla s církvemi: 17 let přechodné odluky
Vládní komise bude s církvemi řešit vyplácení platů duchovním
Miliardy církvím? My je v rozpočtu nikde nevidíme, provokují Véčka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…