Církevní restituce u ÚS byly absurdní tyátr, míní komentátoři

30.05.2013 6:14

Za tyátr nebo absurdní komedii označili komentátoři středeční jednání o církevních restitucích u Ústavního soudu. Vystoupení levicových kritiků zákona o majetkovém vypořádání státu s církvemi byla politickým divadlem cíleným na získání voličských hlasů, napsal Karel Steigerwald v MF Dnes. Představení opozice nicméně těžko přiměje Ústavní soud odklonit se od svých předchozích verdiktů, míní Jiří Leschtina v Hospodářských novinách.

Církevní restituce u ÚS byly absurdní tyátr, míní komentátoři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ústavní soud

Podle Steigerwalda byl skutečným cílem řečníků z levicové opozice "tyátr u Ústavního soudu", který politické cíle spojoval podobně jako v roce 1949 s nejnižší úrovní českého voličstva. "S pudy, se závistí, s primitivním hněvem laciných hospod. To všechno se halí do 'našeho lidu' a 'našich nepřátel'," podotkl komentátor MfD.

Projevy u Ústavního soudu se tak podle něj podobaly polickým výkladům ve sněmovně. "Jednomu jde o kariéru na vlně populismu, jinému o přiblížení k poválečné době komunistického étosu a třetímu jen o politickou mstu za domnělé křivdy na straně VV," vyslovil svůj názor na pohnutky poslanců ČSSD, poslanců KSČM a senátorů z iniciativy Věcí veřejných, kteří navrhli zrušení zákona. Opozice ale podle Steigerwalda nemá odvahu na to, aby jasně řekla, že zabavení církevního majetku v 50. letech bylo správné a s nápravou nesouhlasí.

Proměna v parlamentního řečníka

Podle Leschtiny se v parlamentního řečníka proměnil u Ústavního soudu třeba zástupce poslanců ČSSD Lubomír Zaorálek, když hřímal, že lidé, kteří mají při vyrovnání s církvemi získat obrovské majetky, nejsou titíž jako ti, kteří o ně přišli. "Což nelze popřít. Mnozí z kněží a řeholníků vyhnaných z vyvlastněných kostelů a klášterů skončili v uranových dolech. A řada z nich zahynula následkem nelidské dřiny či ozáření," poznamenal komentátor HN.

Dvacetileté "ponuré drama" prosazování církevních restitucí se podle něj ve středu před Ústavním soudem změnilo v "absurdní komedii". "A tak jsme sledovali, jak v chrámu ústavnosti pohrobek pachatelů velké dějinné loupeže vystupuje v roli žalobce proti okradeným," poznamenal k tomu, že KSČM zastupovala Zuzka Bebarová-Rujbrová.

Že by se Ústavní soud postavil proti církevním restitucím, Leschtina neočekává. Poukázal na opakované verdikty ústavních soudců kritizující Parlament za dlouholeté odkládání majetkového vyrovnání. "Nic na tom nezmění ani tvrzení stěžovatelů, že nelze odčinit všechny křivdy minulého režimu. To je pravda. Tím spíš ale musíme usilovat o nápravu toho, co odčinit lze," shrnul.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…