Církve mají poslední příležitost žádat o vrácení majetku

30.12.2013 17:50

V posledních týdnech a dnech roku výrazně narůstají počty žádostí o majetek, které podávají církevní společnosti. Jen za čtyři dny od 19. do 23. prosince úřady zaevidovaly 27 nových výzev, které se týkají 753 pozemků a šesti staveb. Církve mají možnost podávat žádosti o vydání majetku do konce roku.

Církve mají poslední příležitost žádat o vrácení majetku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kostel, ilustrační foto

Celkem od počátku roku církve a náboženské společnosti podaly 3319 žádostí o vydání 71 282 pozemků a 891 staveb. Několik žádostí se týká také movitých věcí, zejména uměleckých děl. O několika z nich stát již po uplynutí potřebné půlroční lhůty rozhodl, že budou vráceny. Národní galerie vydá gotické desky tvořící Vyšebrodský oltář, čtyři obrazy z rovněž středověkého Puchnerova oltáře a dva obrazy Petra Paula Rubense.

Další žádost o vydání středověkého obrazu dostala Národní galerie před několika dny. Farnost Veverská Bítýška požaduje vydání Madony z Veveří, díla připisovaného Mistru Vyšebrodského oltáře. Národní památkový ústav dostal již koncem června výzvu k vydání kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře. O jeho případném vydání se rozhodne v lednu. Mezi další památky, o které církevní společnosti požádaly, patří hrad Bouzov, klášter Porta Coeli v Předklášteří, Sázavský klášter, zámky v Týništi, ve Žďáru nad Sázavou či v Kroměříži.

Státní dotace se budou snižovat na nulu

Podle dřívějších vyjádření pozemkového úřadu by stát mohl církvím vrátit až 30 tisíc hektarů zemědělské půdy. Lesy ČR blokují pro restituce asi 142 tisíc hektarů lesních pozemků, což je zhruba 11 procent lesů, na kterých hospodaří. Církvím by se mohlo vrátit takřka 900 budov a staveb, z nichž více než 300 představují zemědělské objekty. Restituce se vztahují také asi na 120 bytových domů, tři kláštery, stejný počet zámků a několik set rybníků.

Církve, které se státem uzavřely dohodu, mají podle zákona dostat nemovitý majetek v hodnotě přibližně 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také 59 miliard korun navýšených o inflaci. Současně se až na nulu bude snižovat státní dotace církvím. První přibližně dvoumiliardovou splátku církve dostaly v těchto dnech. Dle zákona tak bude stát činit i v dalších letech, peníze vyplatí Ministerstvo kultury vždy nejpozději do 31. prosince kalendářního roku. Po vyplacení první splátky se výše nesplacené částky každoročně zvýší o roční inflaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…