Čísla o počtech uprchlíků a obětech války v Sýrii. Je to prý jinak, než se nám tvrdí

25.11.2016 19:21

Server Literárky.cz přináší českým čtenářům úvahu amerického akademika libanonského původu Nassima Nicholase Taleba. Ten hned v úvodu svého textu čtenářům radí, aby nevěřili absolutně ničemu z toho, co slyší a jen části toho, co si kde přečtou. Přesvědčte se sami, proč.

Čísla o počtech uprchlíků a obětech války v Sýrii. Je to prý jinak, než se nám tvrdí
Foto: M.Kutilová
Popisek: V místech bojů s IS

„Nevěř ničemu, co slyšíš, jen něčemu z toho, co čteš, a polovině toho, co vidíš,“ napsal hned v úvodu. „Když jsme s Pasqualem Cirillem pro svou statistickou analýzu násilí zkoumali historické popisy válek, objevili jsme obrovské nesrovnalosti – lidé berou čísla s posvátnou úctou, i když většina z nich je smyšlená. Mnozí historici, političtí ‚vědci‘ a všichni ostatní jim podobní, pak s takovými čísly píší knihy,“ pokračuje akademik v textu uveřejněném na serveru Medium.com.

Pod dojmem této zkušenosti se autor podíval např. na počty syrských uprchlíků v Libanonu a podle vlastních slov se nestačil divit. OSN pracuje s velmi vysokými počty uprchlíků v Libanonu, ale když se zeptáte libanonských úřadů přímo na místě, dozvíte se, že je tato čísla třeba vydělit třemi. Proč to ale OSN činí? Její byrokraté si tak podle Taleba zajišťují lepší živobytí.

Celý komentář v češtině naleznete zde

„Nebo skutečné počty obětí syrské války. Slyšíme, že v Sýrii zahynulo půl milionu lidí. Tvrdí se nám zároveň, že mnozí z nich byli ‚povražděni‘ Putinem, Asadem a Kateřinou Velikou (která po invazi na Krym vyhrožovala i Osmanům v Levantě). Není těžké si ověřit, že většina informací, které o ‚řezníkovi z Damašku‘ dostáváme, je podezřelá: některé Saúdy a Katarem financované PR firmy ve Washingtonu a Londýně totiž vykazují hyperaktivitu,“ přidává další příklad Taleb. Pokud to čtenářům nestačí, mohou si prý vzpomenout na „zaručené zprávy“ o další syrské nemocnici, kterou zničilo ruské letectvo. Jen se už čtenáři nedozvědí, jaká přesně nemocnice to byla a kde přesně leží.

Celý komentář v angličtině naleznete zde

Syrský prezident Bašár Asad bývá označován za vraha či řezníka, ačkoli člověk je za vraha uznán teprve tehdy, uzná-li to soud. Taleb proto žádá, aby média tyto termíny nepoužívala. Nakonec zmínil i Kosovo, kde se také mluví o obrovském počtu obětí, ale realita byla jiná.

„Bill Clinton ještě coby prezident USA v roce 1999 prohlásil, že počty obětí v Bosně a Chorvatsku dosáhly asi 250 tisíc: To je přinejmenším třikrát víc, než jsou nejvyšší odhady současné. Clintonova inflace se ale utrhla z řetězu až v případě Kosova; z jeho 100 tisíc ‚zmizelých‘ obyvatel Kosova byly posléze potvrzeny tři tisíce obětí násilí. Přesto na základě té své informace oblast bombardoval a démonizoval Srby. Není bez významu, že už v kosovském příběhu se angažovaly PR firmy placené Saúdskou Arábií,“ uzavřel Taleb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…