Člen ČSSD napsal „pravdu místo keců": Všechno, co pošleme Ukrajině, se v té šílené zemi rozkrade

10.03.2014 21:48

Země, s níž to jde od rozpadu Sovětského svazu od desíti k pěti. Je to rozpadlý, zbankrotovaný stát. Řeč je o Ukrajině, na kterou takto nahlíží Lukáš Rázl, investiční manažer, příležitostný přispěvatel Britskýchlistů.cz, ale především člen ČSSD. „Je to stát, který sám i jeho společnost jsou rozvrácené korupcí,“ stojí v jeho komentáři pro ParlamanentníListy.cz.

Člen ČSSD napsal „pravdu místo keců": Všechno, co pošleme Ukrajině, se v té šílené zemi  rozkrade
Foto: archiv red, tan
Popisek: Protesty na Ukrajině

Rázl očekává, že po vpádu Ruska na Krym Evropa vezme krvácející Ukrajinu pod svá ochranná křídla. Zatímco ukrajinští politici se již nyní podle něj trumfují v tom, kolik že miliard Ukrajina od Západu nezbytně potřebuje, evropští politici se už začali předhánět, kolik že miliard je třeba na Ukrajinu poslat. „Že se v případě Ukrajiny jedná o černou díru, v které se ukradne i to, co je přibité – neřeší nikdo,“ kritizuje.

Jedinou jistotou je podle něj totiž to, že veškerá finanční pomoc této zemi zkrátka zmizí neznámo kam. A nebude to prý poprvé, protože, jak poukazuje, na Ukrajině se krade více nežli kdekoliv jinde na světě, protože ji trápí korupce v tak velké míře, jakou si Středoevropan ani nedokáže dle něj představit. V žebříčku Transparency international se umístila na jednom z nejhorších míst světa – ve srovnání s Ukrajinou je to horší jenom v Afghánistánu, Súdánu nebo Kongu.

V Ukrajině vládne politická kleptokracie

„Ještě stále chcete, aby tam EU rychle poslala nějaké ty miliardy eur? Pak byste měli vědět, že i v oficiálně nejchudší zemi Evropy, v Moldávii, je vyšší životní úroveň než na Ukrajině. Že ačkoliv v době rozpadu SSSR byla Ukrajina obilnářským a zároveň průmyslovým srdcem světové velmoci, je ukrajinská ekonomika už dvacet let na huntě,“ popisuje Rázl stav, v jakém se země nachází.

Celý text Lukáše Rázla ZDE.

Podle Rázla přivedla Ukrajinu ke dnu politická „kleptokracie“, a to bez ohledu na to, kdo je zrovna u moci. Jako příklad uvedl nejen luxusní sídlo sesazeného prezidenta Viktora Janukovyče, ale i ohromný majetek bývalé premiérky země Julije Tymošenkové. A světlou výjimkou prý není ani současný předseda vlády Arsenij Jaceňuk, který vlastní obrovskou luxusní rezidenci v hodnotě mnoha milionů dolarů.

Jen pitomec dělá stejné chyby

Rázl upozorňuje, že sama Evropa se dnes topí v obrovských problémech a nikde v ní peníze rozhodně nepřebývají, navíc evropská ekonomika dlouhodobě stagnuje. „Máme desítky milionů nezaměstnaných a další desítky milionů lidí pracují za stále nižší mzdy. Kvalita školství na celém kontinentě klesá a to, jak se zafinancuje naše nákladné zdravotnictví třeba už zítra – nikdo neví,“ vypočítává.

Z tohoto důvodu považuje hysterii kolem co nejrychlejšího a co největšího nalévání peněz z Evropy na Ukrajinu za naprosto nepochopitelnou a šílenou. „Tedy, pokud naším cílem není učinit z nové generace ukrajinských proevropských politiků zase jen co nejrychleji miliardáře na seznamu nejbohatších lidí světa,“ podotýká ironicky.

Jen pitomec podle jeho názoru udělá stejnou chybu dvakrát a jen blázen má ze své pitomosti radost. Doufá, že to už nebude tentokrát případ Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nem

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…