Clintonové se vše hroutí pod rukama. Teď se objevily novinky o fungování její nadace

04.11.2016 6:46

Ještě před několika málo dny to vypadalo na jasné vítězství Hillary Clintonové. Oznámení FBI o opětovném vyšetřování její „e-mailové aféry“ však roztočilo spirálu dalších obvinění, které může nakonec demokratickou kandidátku dostat do kolen.

Clintonové se vše hroutí pod rukama. Teď se objevily novinky o fungování její nadace
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Clintonová

Zvýšená pozornost se nyní soustředí nejenom na samotnou Hillary Clintonovou, ale i na Nadaci manželů Clintonových. Podezření budí zejména skutečnost, že na webových stránkách doposud nebyl zveřejněn seznam dárců za třetí čtvrtletí letošního roku, které přitom skončilo 30. září a standardně je zveřejňován v průběhu následujícího měsíce. Jak poukazuje server Daily Caller, Nadace manželů Clintonových se přitom holedbá svým úsilím o „maximální transparentnost“.

Spolupracovníci Hillary a Billa Clintonových rovněž doposud nezveřejnili daňové přiznání za loňský rok a nahrávají tak svým kritikům, podle kterých si pomocí peněz poslaných Nadaci Clintonových zahraniční vlády zajišťovaly vliv na někdejší ministryni zahraničí. „Clintonová kritizovala Donalda Trumpa za to, že nenechal veřejnost nahlédnout do svého daňového přiznání, ale ten samý krok v jejím podání budí dojem, že sama před voliči něco skrývá.“

„Ano, také to na mě dělá tento dojem. Voliči si mohou myslet, že před nimi Clintonovi něco skrývají. Činy často působí přesvědčivěji než nějaká slova. O to více, když do voleb zbývá jen několik málo dní,“ cituje americký server bývalého státního žalobce a v současné době výkonného ředitele konzervativní neziskovky Civic Trust Matthewa Whitakera a dodává, že selhání Clintonové je o to větší, že v době nástupu do funkce ministryně zahraničí přislíbila pravidelné zveřejňování dárců.

Původně měl být seznam donátorů zveřejňován jen jednou ročně, ale loni na jaře se Clintonová zavázala ke čtvrtletnímu zveřejňování. V uplynulých měsících se stala Nadace Clintonových terčem kritiky zejména s ohledem na dárce z muslimských zemí. Odpůrci Clintonové argumentovali tím, že demokratická kandidátka na prezidenta Spojených států na jedné straně akcentuje svůj boj za ženská práva, a na straně druhé neváhala přijmout miliony dolarů od zemí, kde jsou s dodržováním ženských práv na štíru.

O nadaci se nyní vehementně zajímá také samotná FBI, která však vedle toho stále řeší Clintonové nezodpovědné využívání soukromé e-mailové schránky. Někdejší ministryně zahraničí uvedla, že tyto e-maily smazala, ale před několika týdny zveřejnil desítky tisíc z nich server WikiLeaks. Již před tím však FBI odhalila, že tvrzení Clintonové, že tímto způsobem neposílala žádné utajované informace, neodpovídá realitě. Současné vyšetřování může dle expertů značně ovlivnit prezidentské volby, které se budou konat již za pět dní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…