Co bude s komunisty po ztrátě Ransdorfa? Komentátor jim nevěští nic dobrého

23.01.2016 9:16

Na včera zemřelého komunistického europoslance zavzpomínal také komentátor Hospodářských novin Petr Fischer. Domnívá se, že čeští komunisté kvůli Ransdorfově smrti sice nezmizí ze scény, jejich potenciál je však ještě o mnoho slabší než dříve. Fischerovo zamyšlení nad úmrtím Ransdorfa zveřejnil web ihned.cz a také sesterský server aktuálně.cz.

Co bude s komunisty po ztrátě Ransdorfa? Komentátor jim nevěští nic dobrého
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf

Podle Fischera byl Ransdorf až mystickou postavou. Na začátku 90. let vyučoval na pražské Filozofické fakultě. „Komunista, který tu učil, nepráskal, citoval zpaměti v několika jazycích, dokázal kriticky přemýšlet o své ideologii, jakkoliv nikdy nebyl ochoten ji opustit. Nikoli snad z marketingových, politických kariérních důvodů, nýbrž kvůli něčemu tak pofidérnímu, jako je přesvědčení,“ píše Fischer.

  • Celý text je ZDE

A vzpomíná, že setkání s Ransdorfem bylo v jistém smyslu fascinující. „Ve sněmovně plamenný řečník ve stylu Miloše Zemana, citující klasiky, na rozdíl od Zemana většinou přesně. V rozhovoru v soukromí zírající většinou do neznáma, jako by chtěl odpověď přečíst z nějaké knihy – to ta jeho fotografická paměť. Ale také demagogický, často lepší analytik než syntetik, což se mimo jiné projevovalo nejen v jeho knihách – ta nejslavnější, Nové čtení Marxe, je plná zajímavých postřehů a poznatků, ale chybějí jí řád, struktura, cíl, ba i smysl – ale i v jeho politické činnosti,“ uvádí komentátor.

Myslí si, že Ransdorf byl na české poměry nestandardním komunistou a s jeho odchodem definitivně z KSČM mizí teoretická touha brát politiku i jako prostor k aplikaci a zkoumání sociálních věd. „Zůstávají ryzí pragma, účelovost, mocenská utilitarita,“ domnívá se.

„Čeští komunisté jistě kvůli Ransdorfově smrti nezmizí ze scény. Jejich potenciál je však ještě o mnoho slabší než dříve,“ uzavírá komentátor Fischer své zamyšlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …