Co je Fulbrightova nadace?

16.01.2022 10:40 | Zprávy

Českou politikou otřásl skandál poslance Jana Farského (STAN), který už před volbami do Poslanecké sněmovny zažádal o stipendium Fulbrightovy nadace ke studijnímu pobytu v USA a také již před volbami věděl, že žádosti bylo vyhověno. Stojí tedy za to se podívat, co vlastně je Fulbrightova nadace, co dělá a za jakých souvislostí.

Co je Fulbrightova nadace?
Foto: TOP09
Popisek: Poslanec Jan Farský

Farskému to, že získal stipendium a bude studovat v USA, nebránilo v tom, aby kandidoval do Parlamentu a získal tak – hezky česky řečeno – solidní trafiku. A to vše, ačkoli už na podzim věděl, že nebude moci mandát vykonávat, protože bude tisíce kilometrů daleko. Přesto si mandát ponechal a o peníze s ním spojené nepřijde. A navíc dostane další prostředky z českých veřejných zdrojů, protože Fulbrightova nadace je financována nejen z amerických zdrojů, ale i českého státního rozpočtu. Stojí tedy za to se podívat, co vlastně je Fulbrightova nadace, co dělá a za jakých – mj. finančních – souvislostí.

Komise J. Williama Fulbrighta je – podle toho, co píše na svých webových stránkách - mezivládní česko-americkou organizací založenou „za účelem podpory vzdělávacích, vědeckých a kulturních výměn mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými prostřednictvím stipendijních programů a poradenských a informačních služeb“. Hlavním posláním Fulbrightovy komise je „budovat a podporovat vzájemné porozumění mezi národy obou států prostřednictvím kulturních výměn v oblasti vzdělávání“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…