Co je v obilí z Ukrajiny? Našli 17 salmonel, 11 GMO, 6 mykotoxinů. A rtuť, železo a olovo

16.10.2023 16:48 | Monitoring

Agrární komora České republiky varuje před ukrajinskými obilovinami, které stále zaplavují evropský trh. Podle zjištění polských kontrolorů totiž ze 73 vzorků bylo v 17 z nich nalezena salmonela, v dalších 11 geneticky modifikované obilniny a v šesti případech mykotoxiny. A také kovy, jako je rtuť, kadmium, železo či olovo. Kromě těchto rizik Agrární komoře vadí fakt, že ukrajinské obilí nemusí plnit přísnější unijní limity, a proto svou cenou ničí české zemědělce.

Co je v obilí z Ukrajiny? Našli 17 salmonel, 11 GMO, 6 mykotoxinů. A rtuť, železo a olovo
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: obilí

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29497 lidí
Agrární komora ČR kvituje přístup Ministerstva zemědělství, které po měsících stížností apeluje na regulaci bezcelního dovozu zemědělské produkce z Ukrajiny. K tomu, aby změnila názor Evropská komise, je však potřeba podpora premiéra Petra Fialy a Ministerstva zahraničí.

„Spotřebitel si zaslouží bezpečné a kvalitní potraviny a čeští zemědělci mají zase právo na prodej za rentabilní ceny, zvláště pokud po nich unijní pravidla vyžadují šetrnější produkci, která však znamená nižší výnosy. Bezcelně dovážená zemědělská produkce z Ukrajiny měla být od začátku určená jen pro nejchudší země světa v Africe nebo v Asii. Fakticky ale zahlcuje střední a východní Evropu, a tím tak tlačí na snižování cen, což vede ke snižování rentability evropské produkce,“ tvrdí Agrární komora.

„Cena obilovin v Česku se vrátila na úroveň 90. let. Jediným řešením je podle nás návrat k režimu cel a kvót, který existoval před rokem 2022. Naprosto chápeme postoj Slovenska, Polska, Maďarska, které se rozhodly v zákazu dovozu pokračovat navzdory nesouhlasu Evropské komise. Jsme tak jedinou zemí Visegrádské skupiny, která své zemědělce před dumpingovými dovozy nechrání. Bohužel upřednostňujeme zájmy Ukrajiny před zájmy domácích zemědělců,“ jsou přesvědčeni zástupci Agrární komory.

Ukrajinské obilí navíc kromě snižování evropských cen a ničení domácích zemědělců představuje i zdravotní riziko pro spotřebitele. Obiloviny z Ukrajiny podle zjištění polského Nejvyššího kontrolního úřadu obsahují množství škodlivin.

„O závadném kuřecím mase z Ukrajiny, které se přebaluje na Slovensku a vozí k nám do Česka, jsme vás několikrát informovali. U obilovin a olejnin je situace obdobná. Ukrajinští pěstitelé nedodržují přísné standardy, jaké jsou v Evropské unii. Dokládá to nedávný nález polského Nejvyššího kontrolního úřadu. Ten zkontroloval 73 vzorků obilovin dovezených z Ukrajiny. U sedmnácti z nich zaznamenal bakterii salmonely, v sedmnácti případech také zakázané pesticidy, u jedenácti vzorků genetické modifikace a u šesti vzorků mykotoxiny. A ještě jedna podstatná věc – kvůli ukrajinskému obilí, které se dostane na evropský trh, klesá rentabilita produkce v zemích EU,“ upozorňuje Agrární komora.

Kromě zmíněných nálezů obsahovalo ukrajinské obilí také stopy rtuti, kadmia, železa a olova. „Od ledna do května 2023 byla přítomnost škodlivých látek zjištěna v 35 procentech odebraných vzorků,“ uvádí polský Nejvyšší kontrolní úřad podle informací serveru Cenyrolnicze.pl. Inspektoři navíc odhadli, že jen v loňském roce se dovoz pšenice z Ukrajiny do Polska zvýšil o více než 16 000 procent a kukuřice až o téměř 30 000 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

???, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuselapra , 16.10.2023 18:52:32
A proč už není Fialová vláda před soudem, za úmyslné poškozování zdraví národa?!! Vždyť úmyslně poškozují naše zdraví!

|  18 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…