Co jste to udělali, kouká udiveně Washington na Moskvu. Protože v Sýrii zřejmě Putin předběhl USA se zásadním vojenským krokem

05.10.2015 10:20

Podle názoru americké strany si Rusko vytvořilo během krátké doby nad Sýrií „de facto bezletovou zónu“. Paradoxně o její organizaci nad severní Sýrií jednaly donedávna vedle USA také Jordánsko a Turecko v rámci snahy o to, ochránit civilní obyvatelstvo.

Co jste to udělali, kouká udiveně Washington na Moskvu. Protože v Sýrii zřejmě Putin předběhl USA se zásadním vojenským krokem
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Anketa

Andrej Babiš u Moravce křičel na Kalouska, skákal mu do řeči a použil slovo ,,průser". Co vy na to?

hlasovalo: 6464 lidí

Podle Financial Times byla  jednání o této bezletové zóně důvodem, proč Rusko uspíšilo svoji syrskou akci a zkomplikovala tak americké plány.

Komentář Bloombergu obviňuje  Putinovo Rusko z toho, že bezletová zóna, kterou vytvořilo, slouží k ochraně Asadova režimu a umožňuje mu nerušené „útoky na civilisty“, zatímco bezletová zóna plánovaná Američany měla civilisty podle Bloombergu chránit.

Generál Philip Breedlove, nejvyšší velitel NATO pro Evropu, řekl už minulý týden, že vojenská infrastruktura, kterou Rusko v Sýrii nainstalovalo, znamená „de facto“ bezletovou zónu. Ruská strana tyto názory zatím nijak konkrétně nekomentovala. Breedlove také naznačil, že Rusové mají v Sýrii technologicky sofistikovaná zařízení.

Ze zprávy Bloombergu také vyplývá, že Američané více než rok jednali s Rusy a Íránci o tom, že výměnou za jejich pomoc při svržení Asada dostanou obě země v Sýrii silnější bezpečnostní pozice. Nyní se zdá, že Rusové vyplnili jenom druhou část předpokládané dohody. Nicméně Američané v poslední době opakovaně signalizovali, že na okamžitém odchodu Asada už netrvají.

Vytvoření americké bezletové zóny a humanitárních koridorů podpořila  minulý týden také Hillary Clintonová v rámci prezidentské kampaně. Její demokratický oponent Bernie Sanders tento nápad naopak odmítl  a podpořil Obamův přístup k syrské krizi s tím, že by to znamenalo další, hlubší zainteresování USA v občanské válce v Sýrii. Obama unilaterální vytvoření bezletové zóny nad severní Sýrií odmítl.

Na bezletové zóně na severu Sýrie a poblíž hranic s Tureckem stále trvá turecká vláda. Podle všeho budou tyto turecké návrhy tématem rozhovorů prezidenta Erdogana v Bruselu tento týden.


 

reklama

autor: vss

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…