Co kdyby se souzená Vitásková stala senátorkou? Antl poskytl čtenáři odborný výklad

28.09.2016 17:29

Senátor Miroslav Antl odpovídal na dotazy čtenářů, které zajímaly především jeho právní expertizy. Řeč přišla i na senátorku Vitáskovou, politickou imunitu či jeho vlastní prezentaci na sociálních sítích, kterou někteří mohou považovat za kampaň za znovuzvolení.

Co kdyby se souzená Vitásková stala senátorkou? Antl poskytl čtenáři odborný výklad
Foto: redakce
Popisek: Miroslav Antl, senátor

„Proč nezměníte zákon, který umožňuje bohatým se vykoupit z jejich viny, jako například panu Stupčukovi?!!!“ ptal se Antla čtenář soumrak, kterému soudní systém v ČR připomíná církevní odpustky, které taktéž označuje za přežitek.

„Tohle není jen věcí zákonů, ale jde o meritorní rozhodnutí státního zástupce, který využil jednoho z tzv. odklonů trestního řízení,“ poznamenal Antl s tím, že jde o pravidelně využívaný postup. Dále čtenáře odkázal na web Nejvyššího státního zastupitelství.

„Vy snad děláte ‚kampaň i během výkonu mandátu:)?“ zeptal se Antla čtenář s přezdívkou JACKS.

„Nevím přesně, co máte na mysli,“ odvětil Antl a dodal, že na sociálních sítích informuje o svých výkonech ve funkci senátora. Rozhodně však žádnou kampaň sám pro sebe nedělá. „Takže nic výjimečného,“ poznamenal.

„Pokud by se nepravomocně odsouzená Vitásková stala senátorkou, pokračovalo by její stíhání, nebo by bylo přerušeno?“ zeptal se Nikolas, kterého dále zajímalo, co všechno zahrnuje politická imunita.

Antl odpověděl, že přijetím ústavního zákona č. 98/2013 Sb. byla imunita poslanců částečně omezena. „Omezení imunity se nyní vztahuje pouze na dobu trvání mandátu senátora a dalších po dobu výkonu funkce,“ napsal senátor a dodal, že pokud se Vitásková skutečně stane senátorkou, může soud požádat o „její vydání k dokončení trestního řízení“.

„Nevím, čím to je, ale přijde mi, že politici svým chováním dost srážejí autoritu soudu a nerespektují rozhodnutí,“ napsal čtenář pod jménem Jak bude? a jako příklad uvedl prezidenta Zemana a ČSSD. „Co mohou soudy udělat, když se třeba prezident měl do včerejška omluvit, ale neudělal tak?“

„Je před volbami, takže nebudu blíže komentovat chování politiků ČSSD a dalších, zvláště když kandiduji za tuto politickou stranu (jako nestraník),“ odvětil Antl a vzápětí dodal, že čtenáři rozumí a situaci vnímá stejně. Co by však měly soudy učinit, neřekl.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …