Co nosil Havel stále při sobě? Na ČT to prozradil bývalý kancléř Mathé

17.12.2014 19:44

Bývalý kancléř Václava Havla Ivo Mathé na prvního českého prezidenta zavzpomínal v předvečer třetího výročí úmrtí hlavy státu. Hovořil o svého druhu osvobození exprezidenta. On sám prý s Havlem prý zažíval klidnější roky, než když byl generálním ředitelem ČT. Došlo i na srovnání Havla s pokračovateli v úřadu prezidenta a na slova o znalosti ústavy.

Co nosil Havel stále při sobě? Na ČT to prozradil bývalý kancléř Mathé
Foto: Petr Novák, Wikipedia
Popisek: Mediální producent, pedagog a manažer Ivo Mathé

„Některé ty kroky svých následovníků by zřejmě neviděl rád,“ posteskl si host. Možná by svůj odchod z tohoto světa bral jako osvobození. Sám Mathé vnímá léta s Havlem jako klidnější oproti době, kdy byl generálním ředitelem ČT. Vídali se prý i po Havlově odchodu z Hradu a někdejší spolupracovníci exprezidenta se prý scházejí dodnes.

Havel měl respekt k vládě a ctil ústavu, vzpomíná Mathé

Divákům také prozradil, že kancléř má řadu povinností, které nebývají na první pohled zřejmé. Mezi jiným musí do jisté míry rozumět památkám. „Taky máte celou řadu personálních starostí, v součtu máte pod sebou několik set lidí,“ poznamenal. Havel byl prý nesmírně laskavý a plachý člověk, který dokázal lidi spojovat. Samozřejmě si ale uměl i dupnout.

„On měl respekt k vládě, a to mnohem větší než jeho následovníci. On znal velmi dobře ústavu a nevykládal ji extenzivně,“ poznamenal dále host. Jeden malý výtisk ústavy nosil  prý vždy s sebou. Za zmínku přitom stojí, že na mezinárodní úrovni se snažil pomáhat i dalším středoevropským postkomunistickým zemím. Své kolegy-prezidenty prý o hlavu převyšoval, nikoli vzrůstem, ale významem.

Těžce prý snášel, když se jeho jméno probíralo v bulvárních médiích. Mathé také zdůraznil, že se Havel snažil být intenzivně v kontaktu s občany. „Nebyl od nich odtržený, jak někteří říkají,“ poznamenal. A čím více času uplývá od Havlovy smrti, tím je podle hosta zřejmější, jak české společnosti schází.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …