Co se od roku 2019 odehrává v čím dál nepřehlednějším syrském konfliktu? Dvě české novinářky vprostřed bojů. Teď o tom napsaly

10.10.2020 12:51

Lenka Klicperová, novinářka a fotografka a publicistka Markéta Kutilová v bezprostřední reportáži sledují poslední bitvu s Islámským státem, tráví čas mezi zadrženými džihádisty i jejich manželkami a dokumentují masakry turecké armády; obrazem i psaným textem.

Co se od roku 2019 odehrává v čím dál nepřehlednějším syrském konfliktu? Dvě české novinářky vprostřed bojů. Teď o tom napsaly
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Válečná novinářka a fotografka Lenka Klicperová

Čí zájmy se v Sýrii střetávají? A je Islámský stát skutečně poražen? Válečné reportérky hledají odpovědi na otázky, které už nyní ovlivňují geopolitické rozložení celého světa. Titul, který v těchto dnech vydává nakladatelství KNIHA ZLÍN, je vším, jen ne pohodovou podzimní četbou.

Obě novinářky své zážitky rozdělily do dvou částí: první je reportážně laděná a odráží jejich letité prožitky. Ve druhé se zevrubně věnují politickému vývoji v Sýrii za poslední léta, okolnostem vzniku Islámského státu a roli jednotlivých velmocí v této krvavé při.

Jelikož ParlamentníListy.cz měly možnost titulem listovat a některé z barvitě vylíčených vzpomínek číst, přinášíme drobnou ukázku pro vykreslení situace, s níž se obě novinářky „v zemi nikoho“ potýkaly.

Anketa

Podporujete Andreje Babiše? (Ptáme se od 8.10.2020)

67%
33%
hlasovalo: 42480 lidí
„Na stanovištích je vidět mladíky s podivně zastřeným pohledem. Jsou na drogách, většinou konzumují tablety na bázi amfetaminu. Jestli bylo v životě někdy něco opravdu nebezpečného, tak je to pobyt na frontových liniích s těmito bojovníky. V Sýrii to bylo jiné. Na fronty jsme jezdily s Kurdy a mohly jsme si být jisty, že jestli se cokoli zvrtne, Kurdové udělají maximum, aby nás ochránili. Nikdy jsme neměly strach z jednotek samotných. Tady je to jiné. Tady jsou na frontě schopni pohádat se mezi sebou o to, jestli je vhodnější novinářku z Česka zabít, nebo ji nechat jít."

Celkově tuto knihu hodnotíme jako ohromně přínosnou a nezkreslenou, byť syrovou. Zejména fotografie dětí mohou na slabší povahy působit depresivním dojmem. Každopádně je nutné uznat, že takto specificky laděná kniha na českém trhu není a řadu let nebude. Největší přínos spatřujeme v naprosto detailním popisu nejen syrské politické scény, ale rovněž přesah do Libye, k evropským státům, Turecko nevyjímaje. Poznámku o tom, že na pozadí krvavých bojů jsou desítky ekonomických zájmů, od zbrojení po suroviny, netřeba rozvádět.

Bohatě fotograficky doprovozenou a skvěle editorsky připravenou knihu rozhodně doporučujeme.

 

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …