Co se říká o „válce policajtů“: Náhoda to není

22.10.2015 6:44

Téměř týden poté, co detektivové protimafiánského útvaru Roberta Šlachty spustili akci zaměřenou na „zrádce“ ve vlastních řadách a vysoce postavené důstojníky Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), se role obrátily. GIBS v úterý podvečer zatýkala v sídle protimafiánského útvaru. Načasování zásahu vzbuzuje u mnohých údiv. Někteří lidé z bezpečnostních sborů dokonce hovoří o válce policistů.

Co se říká o „válce policajtů“: Náhoda to není
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý šéf ÚOOZ

V poutech inspektorů GIBS skončil dle informací Lidových novin zástupce vedoucího oddělení odboru násilí Luděk Vokál. Podle inspekce měl za peníze vynášet informace o kauzách, které útvar vyšetřuje. Obvinění z údajného přijímání úplatků, podplácení a úniku informací z policejních spisů si s Vokálem vyslechl ještě jeden člověk, který si dle MF Dnes měl u Vokála objednávat citlivé údaje z policejních databází o vytipovaných podnikatelích a firmách.

Ač žalobci důrazně odmítají, že by šlo o odvetu za zásah Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu z minulého týdne v Olomouci, v bezpečnostních sborech se rozjely spekulace o válce policistů. „Asi to nelze brát jinak než jako odvetu, zejména to načasování. I když více lidí říká, že GIBS má poměrně nabito,“ sdělil Lidovým novinám vysoce postavený zdroj z bezpečnostní komunity. Vedle demonstrativní odvetné akce hovoří policejní důstojníci oslovení Lidovými novinami o psychologickém nátlaku ze strany GIBS. Včerejší akce na protimafiánském útvaru totiž proběhla za situace, kdy se mluví o brzkém konci ředitele GIBS Ivana Bílka – na základě vyšetřování Šlachtových lidí.

Nad časovým souběhem akcí ÚOOZ a GIBS se včera na Rádiu Impuls pozastavil policejní prezident Tomáš Tuhý, jenž zároveň uvedl, že předpokládá, že dozorující žalobce nepřipustí žádné nepravosti. A ujistil, že se o případ bude dál zajímat. Kvůli olomoucké kauze se chce s šéfem Generální inspekce policejních sborů Ivanem Bílkem setkat tento pátek i premiér Bohuslav Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…