Co se to děje kolem proslulé Kliniky v Praze? SŽDC chce objekt vyklidit, nový primátor ale říká...

05.01.2019 10:45

Klinika. Autonomní sociální centrum funguje nelegálně v budově Správy železniční dopravní cesty na Žižkově. A zájem o budovu má nyní město Praha. Píše o tom MF Dnes.

Co se to děje kolem proslulé Kliniky v Praze? SŽDC chce objekt vyklidit, nový primátor ale říká...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace na podporu Autonomního sociálního centra Klinika, které nelegálně působí v objektu vlastněném Správou železniční dopravní cesty

Správa železniční dopravní cesty chce budovu bývalé plicní kliniky v příštím týdnu vyklidit. A to na základě rozhodnutí Ústavního soudu. O objekt projevilo zájem hlavní město, chce v něm mít veřejnou vybavenost. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) pak podle všeho SŽDC požádal, aby budovu nevyklízela, ta ale neustoupila.

Jak chce instituce budovu využívat, jasné není – hovoří se maximálně o tom, že by se mohl celý objekt rekonstruovat v kanceláře pro zaměstnance. Současné osazenstvo Kliniky tvrdí, že SŽDC dům nepotřebuje. 

„Rádi bychom dům využívali podobně jako doposud. Ovšem s tím rozdílem, že by na provoz bylo vypsáno výběrové řízení,“ řekl MF Dnes předseda magistrátního výboru pro územní rozvoj Petr Zeman (Praha sobě). Praha pak vyzvala k jednání o převodu, stanovisko SŽDC zatím známé není. Člen Kliniky Jan Trnka uvedl, že aktivisté prozatím budovu opustit nehodlají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…