Co strana, to názor. Modrý a oranžový europoslanec k euru

09.12.2011 23:24

Vláda Čeké republiky teprve zváží, zda přijmout smlouvu o záchraně eura. Europoslanec ČSSD Libor Rouček by podepsal okamžitě, narozdíl od europoslance za ODS Hynka Fajmona, kterému se nelíbí, že bychom měli platit dluhy cizích států.

Co strana, to názor. Modrý a oranžový europoslanec k euru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Euro

O tom, zda se Česká republika připojí k nově vznikající evropské mezivládní smlouvě o záchraně eura, se teprve rozhodne. Řekl to v pátek po skončení summitu EU český premiér Petr Nečas. Podle něj vše bude záviset na konečné podobě dokumentu, z něhož jsou zatím k dispozici jen teze.

"Nebylo možné přistoupit k této mezinárodní dohodě z celé řady důvodů. V prvé řadě z důvodu, že nikdo vlastně nezná její obsah," podotknul Nečas. Konkrétní podoba dokumentu, z něhož jsou zatím známé podle premiéra jen obecné teze, by měla být hotova do března.
Řada věcí, které hodlá eurozóna pomocí smlouvy zavést, je Česku sympatická a má její podporu. Jde třeba o usilování o vyrovnané rozpočty či o automatičtější trestání těch, kteří poruší dohodnutá pravidla.

Související: Záchrana eura: Nečas váhá. Opozice varuje. Ve hře je 89 českých miliard
 

Česká republika se bojí

České zastoupení se ale také obává možnosti ohrožení rozpočtové suverenity či zásahů do kompetencí jednotlivých zemí. Se slovy premiéra souhlasil také bývalý guvernér ČNB Luděk Niedermayer. "Premiér Nečas má pravdu, ještě je potřeba uvážit kroky. Fiskální politika není pod kontrolou. Exguvernér také dodal, že hlavní ekonomickou stabilitu u nás zaručují okolní obchodní partneři a nadnárodní pomoc.

"Připojení Česka by nebylo nástup na Titanik, nevidím rozpad eurozóny jako reálný. Čím stabilnější eurozóna je, tím větší podpora pro nás," dodal Nidermayer.

SLEDUJEME téma: Záchrana eura


Rouček by s podpisem neváhal vůbec
 

Europoslanec za ČSSD Libor Rouček by neváhal ani minutu a okamžitě by smlouvu podpořil. "Není o vstupu do eurozóny, ale je o tom, jak by měla fungovat. Je potřeba zpřísnit pravidla, která nikdo nedodržoval. Byl bych pro to, aby to podepsala (ČR)," prohlásil v Událostech komentářích.

ODS odmítá platit cizí dluhy

Europoslanec ODS Hynek Fajmon je ale jiného názoru: "To, co říká poslanec Rouček, je, že ČSSD chce, aby Česká republika platila dluhy Portugalska nebo Řecka - 300 miliard státům, které spatně hospodařily. ODS to odmítá."

Rouček se nebojí, že by se peníze (90 miliard korun) nevrátily. "Jsou to jen půjčky. Nemůže nikdo zaručit, že se to stoprocentně vrátí. Zavázali jsem se ale k určitým hodnotám a teď se chováme jako nevychovaný fracek, který se zdráhá," vysvětlil Rouček svůj postoj.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nip

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…