Co to Zeman vykládá? Že jsou Rusové hodní a Američané zlí? Nechápe Petr Kolář

12.07.2016 11:12

Bývalý český velvyslanec v USA a Rusku Petr Kolář obvinil prezidenta Miloše Zemana z kolaborace s Ruskem. V rozhovoru pro DVTV nicméně uznal, že činnost hlavy státu není zase tak fatální, byť to k našim spojencům vysílá negativní signály.

Co to Zeman vykládá? Že jsou Rusové hodní a Američané zlí? Nechápe Petr Kolář
Foto: MZV
Popisek: Diplomat Petr Kolář

V první části rozhovoru s moderátorkou Danielou Drtinovou pro DVTV Kolář zhodnotil výsledky summitu NATO, který se nedávno uskutečnil v polské Varšavě. Uvedl, že sice nedošlo k výrazné změně v naší bezpečnosti, ale pozitivně kvituje to, že se vysláním čtyř praporů do Pobaltí a Polska NATO rozhodlo prokázat, že myslí vážně kolektivní obranu svých členů.

Skutečnost, že by NATO tímto krokem provokovalo Rusko, Kolář odmítá. Podle jeho názoru nelze Rusku ustupovat. Naopak mu musíme ukázat, že existují červené linie, jež nelze překračovat, neboť prezident Putin prý zřejmě jiné argumentaci než argumentaci silou nerozumí. Dialog s Ruskem ex-diplomat nevylučuje, nicméně zdůrazňuje, že v něm musíme dát najevo svoji sílu, abychom Rusy případně odradili od uspokojování nějakých mocenských choutek.

Drtinová následně poukázala na to, že prezident Zeman na summitu zdůrazňoval nutnost dialogu s Ruskem a kritizoval ambivalentní postoje NATO vůči Rusku. „Není jeho postoj obhajitelný?“ otázala se Koláře.

„Spíše se obávám, že hraje roli trojského koně,“ reagoval ex-diplomat s tím, že dialog se nesmí stát kolaborací, za niž považuje přejímání argumentů Ruska a následné manipulování veřejného mínění.

Pokud prezident Zeman skutečně věří tomu, co dělá, je to dle Koláře horší, než kdyby byl řízen nebo manipulován. „Pokud prezident členské země EU a NATO označuje Majdan ruskou putinovskou rétorikou jako spiknutí ukrajinských fašistů a NATO a v náznacích poukazuje, jak je to všechno řízeno ze Západu a jak tam CIA…“ dal Kolář příklad proruského Zemanova chování. Za hloupý, zbytečný až trapný považuje konflikt osoby amerického velvyslance v Praze.

„Co se Zeman světu snaží říct? Že jsou tady ti hodní Rusové na východě, k nimž se nechováme dobře, a zlí Američané? Nevím, jak se v tom orientovat,“ přiznal ex-diplomat a zdůraznil, že Amerika nás nikdy neokupovala, přičinila se o to, abychom byli členy NATO i EU. A bez americké přítomnosti v Evropě bychom prý dnes nebyli v takovém bezpečí, v jakém jsme.

Celý rozhovor ZDE

„Nechci žít v absurdistánu, v jakém žijeme,“ posteskl si také Kolář s tím, že naštěstí máme dost stabilní instituce státu a máme ještě pořád velmi, navzdory krátkému časovému úseku, stabilní demokracii. „Říkám, že naše demokracie trošku zanedbala osobní hygienu. Když se ozve něco z Hradu, tak je naší demokracii cítit z úst,“ má za to Kolář.

Není to prý sice tak fatální, ale nemáme si to nechat líbit. „Musíme ukázat našim spojencům, že jsme solidní spojenec, že tato epizoda v našich dějinách neznamená náš návrat někam před listopad 1989, ani vychýlení ze západního kurzu. Že to je pro nás obrovská hodnota, kterou máme a kterou si chceme udržet a ubránit,“ vysvětlil Kolář. Pokud by se neobjevil další dostatečně silný kandidát, on sám by prý zvážil kandidaturu proti Zemanovi.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…