Co to je? Evropská komise griluje Ovčáčka. Jde o citlivou věc s Jourovou

04.12.2020 11:08

Evropská komise chystá pravidla k tomu, aby úřady měly napříště možnost mazat z internetových platforem dezinformace. „Nechceme vytvořit ministerstvo pravdy. Svoboda projevu je zásadní,“ uvedla k tomu místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. A právě tato skutečnost vybičovala k reakci hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka.

Co to je? Evropská komise griluje Ovčáčka. Jde o citlivou věc s Jourovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Ovčáček

Anketa

Má BIS vydat Zemanovi jména ruských agentů v ČR, pakliže je prezident chce znát?

84%
16%
hlasovalo: 23697 lidí
„Akční plán pro demokracii je typické ptydepe ve stylu akčních výborů. Normální mluvou se tomu prostě říká cenzura,“ poznamenal k návrhu hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Jen pro vysvětlení: Výraz ptydepe poprvé použil exprezident Václav Havel ve svém dramatu Vyrozumění. V této hře z roku 1964 se tento jazyk stal silným nástrojem byrokratické moci. Autorem idey ptydepe i jeho názvu je Havlův bratr, matematik Ivan.

Proti Ovčáčkovým slovům se však vymezila na twitteru sama Evropská komise, konkrétně její zastupení v Česku. „Nesmysl, žádná cenzura. Úřady zkrátka mají mít možnost důsledně postupovat proti lžím a dezinformacím. Nechceme, aby se nám do demokracie vměšovaly cizí státy,“ píše.

Nesmysl, žádná cenzura. Úřady zkrátka mají mít možnost důsledně postupovat proti lžím a dezinformacím. Nechceme, aby se nám do demokracie vměšovaly cizí státy. https://t.co/S3ghTciOxf

— Evropská komise v ČR (@ZEK_Praha) December 3, 2020

„Úřady ve skutečně svobodné společnosti nemají žádné právo zasahovat do svobody slova a názoru, pokud je dodržován zákon. To, co propagujete, se uplatňuje právě ve vámi zmíněných ‚cizích státech‘,“ bránil dál svoje stanovisko Ovčáček v diskusi.

V obdobném sporu se ocitli tento týden i exprezident Václav Klaus a ministr zdravotnictví Jan Blatný. Klaus se totiž ohradil proti tomu, že jej oficiální web ministerstva zdravotnictví haní jako konspirátora a dezinformátora. Jde o tvrzení, které ministerstvu dodali nejznámější čeští experti na dezinformace a hybridní hrozby – firma Semantic Visions a také „proslavené“ Centrum proti terorismu pod ministerstvem vnitra.

Pokud by taková slova řekl sám Blatný jako politik, Klaus by to bez výhrady akceptoval, k politice totiž vyjádření osobního názoru patří. Něco jiného je ale úřední webová stránka ministerstva zdravotnictví. Tam by se neměly objevovat politické proklamace, ale pouze sdělení skutečně úřední povahy.

„Je nepřijatelné, aby webové stránky ministerstva sloužily k napadání, k dehonestování a k nepodloženým nařčením nejen člověka, který byl dvakrát předsedou vlády a dvakrát prezidentem republiky, ale jakéhokoli jiného občana,“ protestuje exprezident.

Zdůraznil ministrovi, že „oficiální stránky ministerstva zdravotnictví jsou relevantní úřední cestou ke komunikaci s veřejností“, a pokud se na nich objevují osobní útoky na konkrétní osoby, je to nepřijatelné.

„A je úplně irelevantní, zda ony urážlivé věty sepsali a na ministerský web vyvěsili jeho úředníci nebo snad dokonce nějaká najatá aktivistická organizace,“ dodává exprezident Klaus.

Proto žádá od ministra Blatného vysvětlení, odstranění textu z oficiálních stránek ministerstva a rovněž „abyste z této nehoráznosti vyvodil patřičné důsledky“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…