Copak Sýrie. Evropě prý bude pořádně horko kvůli islamistům v úplně jiné zemi

26.11.2015 14:38

Pařížské útoky ze 13. listopadu vyvolaly vlnu reakcí od státníků po celém západním světě. Někteří se zařekli porazit Islámský stát, jiní rovnou začali bombardovat jeho pozice. Jenže Islámský stát má mnoho spřátelených skupin po celém světě. A pokud se podle webu The Economist nezačne dělat něco s tou, jež sídlí v Libyi, čekají Evropu krušné časy.

Copak Sýrie. Evropě prý bude pořádně horko kvůli islamistům v úplně jiné zemi
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Islámský stát dbá na pečlivé zaznamenávání poprav křesťanů

„Masakru v Paříži 13. listopadu vyšli světoví vůdci vstříc válečnou rétorikou a projevy síly. Barack Obama a Francois Hollande přísahali ‚zničit‘ Islámský stát,“ píše The Economist. Rusko a Francie zintenzivnily nálety a v Sýrii se bojuje ostošest. ISIS však má svoje pobočky po celém světě.

Z těchto skupin má málokterá přímé napojení na ústřední vedení a povětšinou si nedokážou udržet území. Některé však slaví celkem slušné úspěchy. Občanská válka v Jemenu dala například vzniknout jedné z těch silnějších poboček ISIS, která útočí na vládní, vojenské a náboženské cíle. Taktéž i v Egyptě se tamějším radikálním islamistům údajně podařilo vyhodit letadlo do povětří.

Za nejnebezpečnější však v The Economist považují libyjskou odnož, která podle odhadů čítá až 3 000 ozbrojenců a dostala se k moci na základě chaosu, který v zemi panuje. „Neexistují státní struktury, které by proti jejímu vzestupu bojovaly. Oplývají zbraněmi od pušek po rakety. A mají porézní hranice.“ Což jsou perfektní podmínky pro nástup radikálů. A stejně tak jako v Sýrii i v Libyi není ničí hlavní prioritou boj s Islámským státem.

Celý text zde

Nedávno tato skupina získala kontrolu nad částmi centrální Libye a také nad jejím východním pobřežím. ISIS v současnosti bojuje i o kontrolu nad městem Benghází. Mnoho jejich členů pochází ze sousedních zemí, kde se Islámskému státu tolik nedaří, a z Libye se tak pomalu stává středisko džihádistů.

„Pokroky Islámského státu v Libyi dělají vrásky na čele především Evropě, která je vzdálená nějakých 400 kilometrů přes Středozemní moře.“ Analytici si sice stojí za svým, že bojovníci Islámského státu nevyužívají uprchlickou vlnu k cestě do Evropy, i tak však jde o závažný problém. Předně pro sousední státy. Útoky na turisty, ke kterým došlo v Tunisu, mají údajně na svědomí právě libyjští džihádisté.

Přesto však utržil libyjský ISIS několik velkých ran, a to hned po událostech pátku 13. listopadu. Američané údajně zabili jednoho z jejich vůdců, Abu Nabil al-Anbariho, a sami džihádisté si svým agresivním počínáním proti sobě poštvali mnohé z libyjských komunit a milic. Zatím také nemají přístup k nerostnému bohatství Libye a nemohou nabírat nové bojovníky propagací sektářského konfliktu, jelikož většina Libyjců jsou sunnité. „Ale dokud je Libye ponořená do chaosu, džihádisté z ISIS v ní zřejmě vytrvají.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…