Corbyn to pěkně slíznul. Je prý rusofil a problém s ním mají i jeho straničtí kolegové

15.03.2018 9:01

Šéf britských labouristů Jeremy Corbyn se stal po několika málo dnech od zveřejnění jeho setkání s agenty StB opět středem pozornosti. Ani tentokrát mu však zájem o jeho osobu v médiích i na veřejnosti příliš neprospívá. Bruselský server Politico jej označil za rusofila.

Corbyn to pěkně slíznul. Je prý rusofil a problém s ním mají i jeho straničtí kolegové
Foto: archív autora
Popisek: Jeremy Corbyn

Corbynova pozice není vzhledem k jeho místy až extrémně levicovým názorům jednoduchá od počátku jeho poněkud překvapivého zvolení do čela britských labouristů. V posledních dnech byla jeho pozice oslabena obviněním ze styků s představiteli zahraniční rozvědky v 80. letech. Britská média publikovala dokumenty, podle kterých se měl Corbyn již jako poslanec labouristické strany sejít několikrát s agentem StB.

Tyto informace opět otevřely téma jeho údajných dlouhodobě přátelských vztahů s Moskvou, jejichž intenzita přetrvává od dob studené války až po současnost. Včera Corbyn podle svých odpůrců opět potvrdil, že patří na britské politické scéně k nejbližším spojencům Vladimira Putina. Ministerská předsedkyně Theresa Mayová včera v britském parlamentu představila odvetná opatření za útok na ruského agenta na britské půdě, ze kterého viní právě Moskvu.

Celý text v angličtině je ZDE.

Mayová získala pro vyhoštění třiadvaceti ruských diplomatů a další opatření fakticky bezvýhradnou podporu i u opozičních labouristů, ale výjimkou byl právě Corbyn. Šéf labouristů se místo očekávané podpory dotazoval premiérky, proč ruská strana nedostala na vyžádání vzorek jedovatého plynu, který byl při útoku použit. Dále přemítal, jestli by místo sankcí nebylo vhodnější využít diplomatické nástroje, aby tak nedošlo k eskalaci napětí mezi oběma zeměmi.

Jeho slova se setkala s nesouhlasnými výkřiky z řad konzervativních poslanců. Jak ale zmiňuje bruselský server Politico, nesouhlas, byť ne tak hlasitý, byl očividný i z výrazů jeho vlastních stranických kolegů. Olej do ohně ještě přilil jeho mluvčí, který později na tiskové konferenci přemítal nad tím, jestli Rusové skutečně za útokem stojí. Konzervativní poslanec Mark Francois označil Corbyna za „apologetu Ruska“, Sammy Wilson z Demokratické unionistické strany pak šéfovi labouristů vyčinil, že vyznává politiku appeseamentu.

Ale ostré výtky směřovaly na hlavu Corbyna i od jeho stranických kolegů. „Většina členů labouristické strany opatření ministerské předsedkyně zcela podporuje,“ postavil se na stranu Mayové bývalý ministr a dlouholetý Corbynův kritik Ben Bradshaw. „Jeremy Corbyn je nebezpečný člověk a to samé lze říci o lidech, kteří jej obklopují. Národní bezpečnost byla vždy jeho Achillovou patou. Za mě tedy rozhodně nemluví,“ napsal další labouristický poslanec.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…