Covid-19 decimuje USA. Trump nadhodil možnost odkladu voleb. Ale hned narazil

30.07.2020 18:18

Počty Američanů, které napadl koronavirus, nadále prudce rostou. Prezident Donald Trump proto přišel s myšlenkou, že by možná bylo vhodné prezidentské volby, naplánované na listopad, odložit. Agentura Reuters však upozorňuje, že tuto pravomoc v žádném případě nemá v rukou prezident, nýbrž Kongres USA.

Covid-19 decimuje USA. Trump nadhodil možnost odkladu voleb. Ale hned narazil
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americký prezident Donald Trump v OSN

Donald Trump, 45. prezident USA, přišel s myšlenkou, že v zájmu ochrany zdraví Američanů může dojít k odsunu prezidentských voleb. Ty jsou naplánované na listopad a prezident v nich svůj post obhajuje, ale v průzkumech výrazně ztrácí na svého opozičního protikandidáta Joea Bidena.

Sluší se však připomenout, že i v roce 2016 Trump ztrácel na svou tehdejší protikandidátku Hillary Clintonovou, ale nakonec ji porazil.

Anketa

Chcete, aby Česká republika ratifikovala Istanbulskou úmluvu?

2%
98%
hlasovalo: 30530 lidí
Opoziční demokraté hned Trumpův nápad zkritizovali, ale on na něm trvá. Dal najevo, že nemá důvěru ke korespondenčnímu hlasování, které je také ve hře. Prohlásil, že by takové výsledky voleb nemusel uznat.

Se svým návrhem přišel ve chvíli, kdy data ukázala, že Spojené státy dostaly v koronavirové krizi opravdu tvrdou ránu. Ve druhém čtvrtletí došlo k prudkému poklesu hrubého domácího produktu.

„Odložíte volby, aby mohli lidé hlasovat s náležitou jistotou, že je to bezpečné?“ otázal se prezident Trump na sociální síti Twitter.

Demokratický senátor Tom Udall zdůraznil, že prezident volby odložit prostě nemůže. „Neexistuje způsob, jak by prezident mohl odložit volby. Neměli bychom mu dovolit odvádět pozornost od jeho neschopnosti bojovat s nemocí covid-19,“ zdůraznil senátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…