Covid: Je moje povinnost to říct. Až 110 tisíc Čechů zemře. A číhá horší zlo

02.11.2020 7:08

I když nám současná situace kolem covidu-19 může přijít velmi neutěšená, může být ještě hůře. A právě před tím varuje například český imunolog v USA Zdeněk Hel v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Podle něj to byla dosud jen předehra a to nejhorší teprve přijde. Varuje také před tím, že v následujících letech může být nakaženo až 8,5 milionu Čechů a může zemřít až 110 tisíc z nich. V současné době se v Česku počet nakažených pozvolna snižuje.

Covid: Je moje povinnost to říct. Až 110 tisíc Čechů zemře. A číhá horší zlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odebraný vzorek na test Covid-19, ilustrační foto

Hel, imunolog působící na University of Alabama, mimo jiné v rozhovoru také vyzval občany, aby důvěřovali odborníkům – ale těm, kteří mohou prokázat dlouholetou zkušenost v daném oboru. „Nebojte se, vir porazíme,“ dodává, ale hovoří i o tom, že příští rok přijde další vlna a situace se vrátí do normálu až v roce 2022. 

Anketa

Věříte novému ministru Blatnému víc než Prymulovi?

hlasovalo: 16700 lidí

„Souboj mezi vědou a koronavirem je nerovný. Síla vědy je v tom, že naděje, kterou poskytuje, není založena na víře, ale na znalosti. Není nejmenší pochybnosti o tom, že nad virem zvítězíme. Jde nám teď více o to, kolik lidských životů bude ztraceno a kolik lidí, kteří si nemocí projdou, bude mít vážné, dlouhodobé následky, než za jak dlouho se nám podaří zvednout úroveň prevence a terapie na takovou úroveň, že koronavirus nebude představovat větší problém, než je například chřipka," uvádí Hel, podle nějž koronavirus tady s námi už zůstane.

Na jedné straně pak Hel uvádí, že je důležité se bát, protože strach je klíčovým nástrojem evoluce, ale zároveň dodává, že strach mít nemusíme, protože pandemie jsou běžnou součástí života na Zemi. „Všechny vlády se snaží najít kompromis mezi záchranou lidských životů a fungující ekonomikou, která v důsledku též životy zachraňuje. Současná opatření v Česku jsou v zásadě správná,“ dodal Hel. 

„Pokud se v ČR reálná smrtnost zvýší na 0,7 až 1,3 %, například z důvodu přehlcení zdravotních zařízení, které nám teď opravdu hrozí, může teoreticky dojít k 44 800 až 110 500 úmrtí. Další lidé, pravděpodobně více než 100 000, budou mít dlouhodobé zdravotní následky. Pevně ale věřím, že se nám podaří takto vysokým číslům zabránit,“ zmínil také imunolog. 

Co se týče současné koronavirové vlny v Česku, podle Hela to nejhorší skutečně teprve začíná a bude to trvat přibližně do března příštího roku. „Vše, co se stalo dosud, byla vlastně jen předehra, legrace v porovnání s tím, co nás čeká v následujících měsících. Přes léto 2021 se situace podstatně zlepší. Očekávám dostupnost prvních vakcín a vylepšení léčebných postupů. Na podzim a v zimě 2021 přijde další vlna, ale bude již slabší. Plně se vše začne normalizovat v roce 2022,“ podotkl. Obavu má také z nových kmenů ptačí chřipky. „Až se utkáme s jedním z nich, bude to opravdová katastrofa,“ dodal.

I když počty nakažených začínají mírně klesat, optimismem nehýří ani brněnský virolog Pavel Plevka. „Ještě tři týdny bude situace špatná. Počty mrtvých pravděpodobně vystoupají mezi tři sta až pět set za den. Počet zemřelých se skoro jistě zdvojnásobí. S tím už se nedá nic dělat. To jsou lidé, kteří už jsou infikovaní a jejich stav se zhorší. Další vývoj bude záležet na tom, jak efektivní budou karanténní opatření,“ uvedl.

„Předpokládám, že za dva až tři týdny se všichni sejdeme na jedné lodi a budeme koordinovaně vědět, že potřebujeme všichni zpomalit, všichni omezit kontakty, protože nás to všechny stojí nejenom životy, ale i tu práci nebo příjmy. Čím dřív to bude, tím dřív se budeme moci vrátit k normálnímu životu,“ dodal pak pro Seznam Zprávy také ekonom Štěpán Jurajda.

V neděli přibylo v Česku 6542 potvrzených případů nemoci covid-19, to je o bezmála 760 méně než před týdnem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…