Covid: Kde jsou ti mrtví? Varování Česku z USA

19.11.2020 9:54

Počty nově zjištěných nakažených klesají. Ale proč? „Počet nových případů klesá především proto, že se méně testuje,“ tvrdí imunolog Zdeněk Hel a říká, že by se mělo testovat 100 tisíc lidí za den. Jen tak se prý dá zavést chytrá karanténa. Mluví také o počtu mrtvých, který je stále vysoký. Nicméně, rozhodně ne tak vysoký, jak z dat předvídal parazitolog Jaroslav Flegr. „Že za měsíc zemře za den tisíc lidí je prakticky jisté – ti už jsou dnes nakažení, takže jim žádná opatření už nepomohou,“ tvrdil. Po měsíci to ale vypadá jinak.

Covid: Kde jsou ti mrtví? Varování Česku z USA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před pražským magistrátem probíhá registrace dobrovolníků, kteří chtějí pomoci v souvislosti s epidemií Covid-19. Více informací na pomahamepraze.cz

Počty nově zjištěných nakažených stále klesají, za včerejšek bylo pozitivně testováno 5515 lidí. Taktéž poměr nakažených v sumě všech testů klesl k jedné čtvrtině, někdy až k jedné pětině. Klesl ale také počet provedených testů.

Anketa

Kdo byl lepší ministr zdravotnictví?

hlasovalo: 12133 lidí

Právě na to si stěžuje imunolog Zdeněk Hel, profesor lékařské fakulty University of Alabama. Poukazuje na to, že Česká republika stále vede ve statistice zemřelých na jednoho obyvatele, jak ji zpracovává server Our World in Data. Dodejme, že se jedná o sedmidenní průměr a křivka trendu je v současnosti v Česku klesající. A jak stránka podotýká, země mohou mít odlišnou metodologii při určování příčiny smrti, nemluvě o rychlosti přidávání dat.

Imunolog také upozorňuje na počet provedených testů, který minulý týden v pracovní dny přesahoval 30 tisíc otestovaných za den, ale tento týden se zatím nad 30 tisíc nedostal. „Česká republika stále vede v počtu úmrtí na covid-19 v přepočtu na obyvatele. Počet nových případů klesá především proto, že se méně testuje. To je těžko omluvitelné. Počet testů by měl být nad 100 000 denně, abychom mohli uplatnit chytrou karanténu a účinné trasování,“ prohlašuje.

O úmrtí však hovořil i jiný český vědec. A to parazitolog Jaroslav Flegr. 22. října sdílel graf počtu zemřelých s exponenciální křivkou. „Protažením přímky zjistíme, že už 1. listopadu, tedy za 9 dnů, zemře za den asi 250 lidí, kolem 20. listopadu to bude 1000 a před koncem listopadu 2000 lidí. Že za měsíc zemře za den tisíc lidí je prakticky jisté – ti už jsou dnes nakažení, takže jim žádná opatření už nepomohou (mohli by pomoci dárci plazmy, co nemoc už prodělali). Část z těch 2000 tisíc bychom ovšem ještě alespoň teoreticky mohli zachránit, kdybychom přísně dodržovali protiepidemická opatření a Flegrovo protiepidemické dvanáctero,“ tvrdil tehdy parazitolog.

Nicméně, Flegrova „praktická jistota“ se nepotvrdila. Dle statistik ministerstva zdravotnictví zemřelo 1. 11., ke kterému Flegr vypočítal 250 mrtvých za den, „pouze“ 213 lidí. Počet mrtvých překročil 250 za den o dva dny později. Nicméně, od té doby se realita od Flegrových předpovědí vzdaluje více a více. 256 mrtvých v úterý 3. 11. bylo maximum, od té doby počet mrtvých klesl k přibližnému průměru 200 mrtvých za den.

Kolem 20. listopadu sliboval Jaroslav Flegr 1000 mrtvých za den s tím, že těm již žádná opatření nepomohou, neboť jsou již nakažení. Dnes už je „prakticky jisté“, že tolik lidí s covidem-19 za tento den nezemře. Pro úplnost, zda ke konci listopadu bude umírat 2000 lidí za den s covidem-19 není doposud statisticky podloženo.


 

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…