Covid? Kdo nesouhlasil, byl zadupán. Temný vzkaz Česku: Toto už ne

04.04.2021 18:52

Podle politologa Klímy se česká společnost dopustila tří fatálních omylů. „Veřejné zdraví“ prý nelze stavět nade vše a úmyslným šířením strachu se nic nespraví. Bulvární populismus a apokalyptické zpravodajství podle něj zabránily zdravé výměně názorů. Údajně teď pomůže jen dialog. Jinou další alternativou už je prý jen autoritářství a pandemokracie. Souhlasí s tím i další lékaři. Cena za média bude podle Šmuclera strašlivá.

Covid? Kdo nesouhlasil, byl zadupán. Temný vzkaz Česku: Toto už ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Magistrát hlavního města Prahy představil Mobilní laboratoř – nový krok v systému testování na onemocnění COVID-19

Politolog a rektor pražské Metropolitní univerzity se ve svém komentáři pro Echo24 zamýšlí nad tím, proč se Česká republika dostala během epidemie do tak zoufalé situace. Důvodů je podle něj hned několik. „Elitářský a bulvární populismus, založený na nepřetržitém apokalyptickém zpravodajství, zabránil svobodné výměně názorů. Znemožnil vyváženou debatu o řešení pandemie.“ Píše politolog s tím, že tento populismus v podstatě vyřadil ze společenské debaty odborníky, kteří odmítli „nasednout na vlnu strachu“.

Anketa

Jste pro okamžité otevření restaurací?

43%
57%
hlasovalo: 17073 lidí

Přední čeští epidemiologové a lékaři jako profesor Beran, docent Balík nebo doktorka Zelená tak podle Klímy nemohli dostatečně prezentovat své umírněnější postoje. „Pokud by vedle 41 radikálně naladěných členů iniciativy Sníh, usilujících o vyhubení koronaviru, dostaly přiměřený prostor k vyjádření tisíce jiných osobností, a to nejen z iniciativy Zdravé fórum, mohlo být mnohé jinak: déle otevřené školy, nenošení respirátorů venku a neočkování už jednou nakažených – viz v Izraeli.“

V české společnosti došlo podle Klímy k celkem třem zásadním, fatálním omylům. Prvním z nich je, že veřejné zdraví lze upřednostnit dlouhodobě před ekonomikou, ale i kulturou, školstvím, sportem a demokracií. Dále zde podle Klímy převládá pocit, že lze od sebe oddělit duševní a tělesné zdraví, a poslední fatální chybou současného vládnoucího epidemiologického establishmentu je domněnka, že strachem a jeho šířením lze potlačit pandemii.

„Zdravotnictví je pouze jedním prvkem společenského systému a nelze je 12 měsíců vytrhávat a stavět do protikladu vůči ekonomice, kultuře, vzdělání a svobodě občanů,“ píše politolog. Cestou z krize by podle jeho názoru měl být zejména dialog a snaha o smiřování jednotlivých skupin obyvatelstva, nikoliv „pandemokracie“. „Nejpřínosnější v čase pandemie nejsou špičkoví epidemiologové s klapkami na očích, ale ti, kteří dohlédnou za hranice své úzké specializace. Proto je důležité vést dialog mezi epidemiology a zapojit je do debaty s virology, imunology, pneumology, geriatry, pediatry, psychology…,“ píše Klíma.

Alternativou k dialogu je podle něj právě autoritářství, tzv. pandemokracie, která se podle jeho názoru vyznačuje přebujelou byrokracií, zákazy, sledováním, nasazením bezpečnostních sil a zastrašováním kriticky myslících lidí.

Na komentář Michala Klímy reagovalo na sociálních sítích kladně hned několik lékařů. Upozornil na něj třeba známý lékař Lukáš Pollert nebo prezident České stomatologické komory Roman Šmucler. Šmucler k článku přidal ještě krátký komentář: „Ano – z médií i z médií veřejné služby zůstal jen bulvár s černou kronikou.“ A dodal, že cena za to bude strašlivá.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: AZy

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…