Covid: Toto potřebujete vědět, řekl Blatný poslancům. Je to zlé

21.01.2021 10:47

Poslanecká Sněmovna projednává žádost vlády o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dní až do 21. února. Babiš žádost odůvodnil výskytem britské mutace koronaviru v Česku. Blatný předložil poslancům nové údaje, na jejichž základě by se měli „správně rozhodnout“. Poté před poslanci vykreslil temný obrázek.

Covid: Toto potřebujete vědět, řekl Blatný poslancům. Je to zlé
Foto: Repro ČT
Popisek: Jan Blatný

Ministr Blatný předložil zákonodárcům několik čísel, na jejichž základě by se měli rozhodnout o tom, zda prodlouží trvání nouzového stavu o dalších 30 dní.

„Konkrétní údaje jistě potřebujete k tomu, abyste se správně a zodpovědně rozhodli. V České republice stále probíhá velmi silné šíření onemocnění koronavirem, nemocí covid-19 a objektivním faktem je, že stav epidemie v České republice je stále rizikový. Registrujeme velkou nálož viru v populaci a hlavně, a to je podstatné, významný zásah do potenciálně zranitelných skupin, mimo jiné i díky vánočním svátkům a novoročnímu období,“ začal varovně Blatný.

Upozornil, že v nemocnicích se stále nachází příliš mnoho pacientů a mortalita nebo přesněji počet osob, které zemřely v době, kdy měly koronavirus, je stále nemalá. Proto podle Blatného vláda potřebuje nouzový stav prodloužit. Jakmile bude nouzový stav ukončen, povinností vlády bude vrátit zapůjčená nemocniční lůžka a ventilátory. Navíc bude omezena možnost využít vojáky v péči o seniory, jak se to děje dnes. A především bude omezeno využití protiepidemických opatření.

Blatný upozornil, že nelehká situace panuje i v okolních zemích, ale pak se vrátil zpět do České republiky. „Česká republika má velkou výhodu. Náš zdravotní systém patří k nejrobustnějším v Evropě. Přesto, jak všichni vidíme, má nyní potíže,“ zdůraznil Blatný. Proto je podle něj třeba omezovat mobilitu lidí a brzdit tak šíření viru. A to jde s nouzovým stavem podstatně snáz, než bez něj.

„Je to sice relativně primitivní a řadu lidí omezující způsob, ale jiný zatím nemáme,“ upozornil Blatný.

Vzhledem k tomu, že se britská mutace šíří rychleji, Česko potřebuje uchovat rezervy lůžek pro nástup další krize. A bohužel to není jen o lůžkách. Vzhledem k tomu, že nemoc covid-19 napadá i zdravotníky, hrozí, že se o pacienty nebude mít kdo starat. Jestliže Česko nebude ostražité, může se dostat do nezvladatelné situace. „Je potřeba konat,“ sdělil poslancům Blatný.

Pokud by vláda nežádala o prodloužení nouzového stavu a nekonala, brzy by se zdravotnictví mohlo úplně zahltit, protože počty nových případů nově objevených každý den až desetinásobně překračují množství, u kterého lze říci, že je nemoc v dané zemi pod kontrolou. Doporučená hranice je 100 osob na 100 tisíc obyvatel za 14 dní.

„Podíl pozitivních pacientů nezachycených testováním je stále vysoký, je to až 50 procent. A ti se pak rychle dostávají do nemocnic," varoval Blatný s tím, že v celé České republice se nachází asi 6 tisíc lůžek intenzivní péče a během tří týdnů by hrozilo, že počet lidí, kteří budou tato lůžka potřebovat, bude až třikrát vyšší.

Cestu z epidemie vidí v očkování, ale dokud nebude proočkována většina populace a neklesne počet covid pozitivních osob v nemocnicích, vláda podle Blatného musí žádat o prodloužení nouzového stavu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…