Covid a zavřené děti? „Jinak to nešlo.“ Čísla prý hovoří jasně

11.06.2021 6:52

Kvůli koronavirové pandemii byly školy v Česku zavřené nejdéle ze zemí Evropy. Děti zůstávaly doma na distanční výuce celé měsíce, mnozí školáci se kvůli tomu potýkali s nemalými problémy. Názory na to, zda to bylo nutné, se na úrovni odborníků často liší. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška jiná možnost v letošním roce nebyla, informují Novinky.cz.

Covid a zavřené děti? „Jinak to nešlo.“ Čísla prý hovoří jasně
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR, Ladislav Dušek

Anketa

Je správné, že Facebook smazal stránku poslance Lubomíra Volného?

11%
84%
hlasovalo: 16174 lidí
Šéf ÚZIS Dušek připomíná, že nákaza se u malých dětí v jednu chvíli dostala nad úroveň nákazy v populaci. „To jsme tu nikdy neměli. Já, který nejsem žádným příznivcem masivních a plošných opatření, si myslím, že po Novém roce jiná možnost nebyla, a to, že se to v březnu zavřelo, vedlo k redukci nákazy,” zastává se opatření, která zavedla vláda s cílem zpomalit šíření nemoci covid-19.

Zatímco kompletní zavření škol začátkem března podle Duška mělo smysl, v případě zavírání škol v loňském roce si to tvrdit netroufá. „Takhle bych asi neodpovídal pro období jara minulého roku či podzimu. Po bitvě je ale každý generál, kdo to tehdy věděl?” uvedl Dušek.

  • Původní zdroj ZDE

Kabinet čelil kritice, že tvrdá opatření se nevyhnula ani školákům, čímž jejich budoucnost je výpadkem vzdělávání ohrožena. Zatímco průmysl fungoval dál, u škol se podle některých názorů opatření rozvolňovala zbytečně pomalu.

Data Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) ukazují, že před uzavírkou školských zařízení odhalovali hygienici několik stovek nakažených dětí týdně. Křivky začaly klesat až v době po zavření škol, s tím šla ale ruku v ruce také tvrdá restriktivní opatření v podobě lockdownu s omezením pohybu.

Vyšší ročníky ZŠ a střední a vysoké školy byly po většinu letošního školního roku na distanční on-line výuce. V lednu chodili do škol pouze žáci prvních a druhých tříd ZŠ či speciálních škol a také děti z mateřských škol. Všechny školy pak kabinet kvůli horšící se epidemické situaci plošně zavřel k 1. březnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…