Covidové zákazy: Na podzim mohou zasáhnout noční kluby, restaurace a hromadné akce

28.08.2021 12:14

Německý Institut Roberta Kocha před pár dny oznámil, že u našich západních sousedů nastoupila svou cestu čtvrtá covidová vlna. Obezřetné hodlá zůstat i české Ministerstvo zdravotnictví. Ačkoli s velkou pravděpodobností nebude vůbec tak zle jako loni, resort vedený Adamem Vojtěchem má připravených několik koronavirových restrikcí, které se mohou týkat např. provozu restaurací nebo nočních klubů.

Covidové zákazy: Na podzim mohou zasáhnout noční kluby, restaurace a hromadné akce
Foto: Screen DVTV
Popisek: Viroložka Ruth Tachezy v DVTV

Institut Roberta Kocha před pár dny oznámil, že v Německu začala čtvrtá vlna koronaviru. Prozatím především na západě země, u hranice s Francií.

Obezřetné hodlá zůstat i české Ministerstvo zdravotnictví. Premiér Andrej Babiš (ANO) v rozhovoru pro Právo zdůraznil, že další plošný lockdown v celé zemi se nechystá, ale z Vojtěchova ministerstva zaznívá, že na řadu mohou přijít lokální příkazy a zákazy.  

„Na podzim mohou být ohrožené rizikové provozovny, jako jsou noční kluby, restaurace a velké hromadné akce. Tam si umím představit, že by se nastavila určitá opatření,“ uvedla pro Lidové noviny viroložka Ruth Tachezy, členka Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES).

Tachezy má však také za to, že situace letos na podzim rozhodně nebude tak zlá jako vloni na podzim, protože více než pět milionů lidí už má dokončeno očkování a další statisíce sice očkovány nejsou, ale už nemoc covid-19 prodělali a mají protilátky.

Na podzim a v zimě se ale lidé v restauracích či kadeřnictvích budou muset prokázat certifikátem o očkování, negativním covid testem nebo dokladem, že nemoc prodělali.

Vedle toho se podle Tachezy počítá s tím, že respirátory v MHD a ve vnitřních prostorách lidé hned tak nesundají. Dříve než v prosinci se to prý rozhodně nestane.

„Do letošního prosince určitě. Postupně se to ale může měnit. Třeba v pracovních kolektivech, kde víte, že jsou všichni naočkovaní a zrovna se nikdo nevrátil ze zahraničí, tak respirátor není třeba. Ale daným lidem musíme věřit a znát je. Něco jiného je, kdybych jela třeba k rodičům, kteří jsou imunitně oslabení a ještě nedostali třetí dávku vakcíny. Tam bych si respirátor vzala a byla bych opatrnější. Respirátory navíc pomohou i proti jiným respiračním onemocněním, očekáváme letos možná silnější chřipkovou sezonu a podobně,“ upozornila Tachezy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…