Cože? Tomáš Ortel vyslal vzkaz Bangovi. Budete koukat

01.12.2016 9:12

Tomáš Ortel se na svém facebookovém profilu ohradil proti tomu, že by lebky na košilích, v nichž si členové kapely Ortel přebírali ocenění v anketě Český slavík, měly co dočinění se symbolem nacistických SS jednotek, jak tvrdí frontman skupiny Gipsy.cz Radek Banga.

Cože? Tomáš Ortel vyslal vzkaz Bangovi. Budete koukat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Ortel

Banga na protest proti účasti Ortelu v anketě Český slavík opustil v průběhu předávání ocenění sál Karlínského divadla. Později svoje gesto odůvodnil tím, že Ortel hlásá nenávist podobně jako vůdce nacistických SS Heinrich Himmler. „Jeden z jejich hlavních symbolů byly tzv. ‚umrlčí lebky‘. Tento symbol znají spíše pamětníci, stejně jako nacistický kříž, což jednotky SS nosili na uniformách, čepicích nebo prstenech,“ upřesňoval hudebník.

Skupina Ortel přišla na Slavíky v košilích, na nichž měla vyobrazeny lebky se zkříženými hnáty, které připomínaly znak SS, z čehož Banga vyvodil, že Ortel propaguje nacismus. „Na tom pódiu stáli především proto, že je podpořili ‚obyčejní lidé‘, kteří mají tu drzost ještě tvrdit, že jejich Ortel není rasistický a v žádném případě nepodporuje nacismus. A pak si přijde Ortel s umrlčími lebkami na košilích a dá celému národu tímto symbolem najevo, jakým směrem smýšlí,“ tvrdí Banga.

Tomáš Ortel ale podobné závěry odmítá. Při tvorbě znaku na košilích se prý skupina inspirovala praporem 1. úderného praporu československých legií v Rusku, který v roce 1919 vyrobily české dámy v Kyjevě. „V té době se jednalo o naprosto běžný symbol úderných jednotek,“ tvrdí Ortel, jehož slova potvrzuje i Vojenský historický ústav Praha, který o praporu píše na svých stránkách.

„I prostý člověk vidí, kam se svět obrací,“ vzkázal Ortel Bangovi.

Z facebooku Tomáše Ortela

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…