Cože? Zemanův kancléř Mynář lezl za soudci, píše Respekt

07.01.2019 12:44

Kancléř Vratislav Mynář se podle nejnovějšího vydání týdeníku Respekt snažil ovlivňovat soudce. Přináší případy, které se měly stát od roku 2015.

Cože? Zemanův kancléř Mynář lezl za soudci, píše Respekt
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vratislav Mynář

Příběh začíná v květnu roku 2015 v jedné z restaurací nedaleko Pražské ho hradu. Mynář se zde měl sejít s ústavním soudcem Vojtěchem Šimíčkem, a to nad tématem služebního zákona. Prezident Zeman chtěl v té době zákon zrušit, Šimíček o něm spolurozhodoval, a tak se Mynář snažil vše ovlivnit. A nebylo to prý jediné setkání se soudci, píše Respekt. 

Soudce Šimíček byl v době schůzky s Mynářem ve funkci rok .Kancléř po něm měl chtít, aby na plénu prosazoval úplné zrušení zákona nebo alespoň některých jeho pasáží. Nakonec se však tak nestalo. 

Původní text ZDE.

Stejného soudce pak Mynář kontaktoval v říjnu 2017. Zpravodaj Šimíček měl v té době na starosti případ Lesní správy Lány. V něm byl obviněn šéf Lesní správy Miloš Balák a jeden další člověk, a to ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě. Média v té době dokonce spekulovala, zda se žalobci časem nezaměří i na kancléře. 

Šimíček Respektu schůzky s kancléřem potvrdil. „Kancléř Vratislav Mynář na první schůzce naznačil, jaké rozhodnutí by se panu prezidentovi ve věci služebního zákona líbilo. Ve druhém případě jsem se formou SMS zprávy nejprve ubezpečil, že tématem schůzky nebude žádný případ, který Ústavní soud projednává nebo bude projednávat. Teprve po ujištění, že tomu tak určitě nebude, jsem se schůzkou souhlasil. Bavili jsme se na úrovni společenské konverzace, nicméně v závěru mi pan kancléř položil abstraktní právní otázku, na kterou jsem odpověděl odkazem na jeden plenární nález. Poté jsem si však prošel všechny své nevyřízené spisy a v jednom z nich jsem zjistil, že se ve skutečnosti o tak abstraktní otázku nejednalo, neboť to byla stížnostní námitka,“ sdělil Šimíček s tím, že na něj však schůzky neměly žádný vliv.

Mynář se kromě Šimíčka však kontaktoval také s Nejvyšším správním soudem – tedy s jeho předsedou Josefem Baxou. U něj se snažil zjistit jeho názor ve věci Plzeňské teplárenské. Baxa tehdy Mynáře odmítl, přišlo mu to však celé velmi zvláštní. Kontaktovat měl i soudce Jana Filipa, jenž měl přidělen případ „lex Babiš“, nebo předsedu Městského soudu v Praze LIbora Vávru, a to ve věci ruského hackera Jevgenije Nikulina. 

„Je to nepřípustné. Ani prezident by se neměl snažit na soudce v kauzách působit, natož nějaký úředník z kanceláře prezidenta, který nemá absolutně žádné oprávnění se soudní mocí, která má být nezávislá, diskutovat případy,“ poznamenal někdejší kancléř Václava Havla Ivo Mathé. Ale Mynář se brání, že na jeho kontaktech se soudci není nic divného.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…