Ctirad Mašín bude pohřben s vojenskými poctami

15.08.2011 5:56

Odbojář Ctirad Mašín bude jakožto veterán americké armády pochován v Clevelandu v USA se všemi vojenskými poctami.

Ctirad Mašín bude pohřben s vojenskými poctami

Smuteční akt se uskuteční zřejmě do deseti dnů. Zatím není jasné, zda se obřadu zúčastní také někdo z českých vládních kruhů. Jednaosmdesátiletý Mašín zemřel po delší nemoci v sobotu ráno.

"Přál si být pochován tady v Americe. Do té doby, dokud se politická situace nezmění, tak se tam nechce v žádném formě vrátit," řekl ČTK Josef Mašín. 

Účast na smutečním obřadu zatím nikdo z českých vládních špiček nepotvrdil. Premiér Petr Nečas se nechal slyšet, že bude v prvé řadě záležet na rodině zesnulého a na charakteru pohřebního obřadu. "O případné vládní účasti bude rozhodnuto posléze i v závislosti na místě a času pohřbu," podotkl Nečasův mluvčí Jan Osúch.

Více o bratrech Mašínech čtěte ZDE

Pohřbu Paumera se politici účastnili

Loňského pohřbu dalšího ze skupiny odbojářů Milana Paumera se nejvyšší ústavní činitelé účastnili. Na smuteční obřad do Poděbrad přijel premiér Nečas, ale i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a šéf VV Radek John, ministr obrany Alexandr Vondra a tehdejší předsedové parlamentních komor Přemysl Sobotka a Miroslava Němcová.

Mašínům se společně s Paumerem podařilo probít do západního Německa. Dodnes to ovšem vyvolává v české společnosti rozepře, protože přitom zemřelo několik lidí. Někteří lidé tak opakovaně požadují, aby jim bylo uděleno státní vyznamenání, jiní je označují za vrahy.

Po útěku na Západ sloužil Ctirad Mašín pět let v americké armádě, poté podnikal společně s bratrem a Paumerem v Texasu, nakonec se osamostatnil. Měl postupně firmy v několika státech USA. Měl dva syny a dceru.

Čtěte:

Zemřel Ctirad Mašín. Zdrcení ministři: Proč se jen nedožil vyznamenání

Ctirad Mašín věděl, že umírá. Do Česka ale nechtěl

Mašínové budou mít film. Točí se do dvou let

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…