Čtyři nakažené sestřičky v pražské nemocnici. Měly v péči těžce nemocného taxikáře

21.03.2020 17:50

V pražské Thomayerově nemocnici se podle informací České televize nejméně čtyři zdravotní sestřičky nakazily koronavirem. K věci se vyjádřil i předseda vlády Andrej Babiš (ANO).

Čtyři nakažené sestřičky v pražské nemocnici. Měly v péči těžce nemocného taxikáře
Foto: ftn.cz
Popisek: Thomayerova nemocnice - logo

V České republice roste počet osob nakažených koronavirem. Podle šéfa krizového štábu epidemiologa Romana Prymuly pravděpodobně přísná vládní opatření napomáhají tomu, že počet nemocných neroste tak rychle jako v jiných zemích, např. v Itálii, kde se nakazili i lékaři a zdravotní sestry.

Několik lékařů a sester se však nakazilo i v České republice. Naposledy bylo onemocnění COVID-19 prokázáno minimálně u 4 sester z pražské Thomayerovy nemocnice.

I v České republice došlo k tomu, že se nakazili zaměstnanci nemocnice. Podle informací veřejnoprávní televize se nakazily nejméně čtyři zdravotní sestřičky.

U čtyř je nákaza potvrzená, k jedné se přistupuje, jako by nakažená byla, ale ještě se to musí potvrdit dalším testem. U dvou sester z plicního oddělení nákaza souvisí s případem pražského taxikáře, který byl převezen do Všeobecné fakultní nemocnice právě z Thomayerovy nemocnice. Poté tam skončilo v karanténě 27 osob ze zdravotnického personálu a právě dvě ženy jsou nakažené. Další sestry jsou z oddělní následné péče, na něm ale dosud nebyl výskyt nemoci zaznamenán, takže je možné, že se některá z těchto sester nakazila mimo zaměstnání,“ uvedla Česká televize.

K nakažení zdravotních sester se na kameru vyjádřil i předseda vlády Andrej Babiš.  

„Budu volat panu řediteli. Samozřejmě, že to není dobře. Musíme zjistit, jak se to stalo, od koho byly nakaženy. Celý ten personál, který s nimi přišel do kontaktu, ono se to stalo i v Olomouci, musí jít do karantény,“ konstatoval premiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…